Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jack Welin och Bruno Björneheim ska snart påbörja sin värnplikt. Foto: SVT

Värnpliktiga rycker in – första generationen efter Natobeskedet

Publicerad

Runt om i landet rycker värnpliktiga in på olika förband. Och de tillhör den första generationen som gör lumpen nu när Sverige närmar sig ett Natomedlemskap.

– Jag ser hellre att om vi går in i krig, om det nu skulle hända med Nato, så är jag hellre väl förberedd för det, säger 18-åriga Jack Welin som börjar värnplikten om några veckor.

Exakt hur värnpliktiga kommer att påverkas av ett Natomedlemskap är ännu oklart.

Enligt Försvarsminister Pål Jonson (M) kommer de inte att skickas till krig under sin utbildning. Men det pågår en utredning om huruvida färdigutbildade värnpliktiga som blivit krigsplacerade ska kunna ingå i Natos kollektiva försvar. Utredningen ska vara färdig vid årsskiftet.

Svenska värnplikten

Nato kräver att medlemsländerna anpassar sina militära utbildningar efter Natos standarder och regler för att underlätta samarbete över gränserna. I Finland kommer till exempel engelska att användas mer i grundutbildningen, uppger den finska Försvarsmakten för Sveriges Radio Ekot.

Som det ser ut nu kommer Sverige inte att behöva förändra innehållet i värnplikten, enligt Plikt- och Prövningsverket. Och en Natotjänsteman skriver till SVT:

“Som en nära Natopartner sedan många år har Sverige en utmärkt position, med god kunskap om Natos militära övnings- och utbildningsprocesser.”

18-åriga Jack Welin och 19-åriga Bruno Björneheim ska snart påbörja sin grundutbildning med värnplikt. I klippet ovan berättar de om sina tankar kring att göra lumpen när Sverige närmar sig Nato.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.