Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Många på dejjtingappen Grindr är unga, säger ”Arvid”. Där kan de lätt bli exponerade för droger. Foto: Veckans brott

Veckans brott avslöjar: Öppen knarkhandel på dejtingapp

Publicerad

Grindr beskriver sig som världens största dejtingapp för HBTQ-personer. Men här samlas också köpare och säljare av narkotika. Det kan Veckans brott avslöja.

Veckans brott skapade ett konto på Grindr där vi utgav oss för att vara en ung man. I presentationstexten använde vi det särskilda kodspråk som finns på appen för att signalera att man är intresserad av narkotika. Det är främst emojis i form av en växt, en pillertablett, eller olika sifferkombinationer. Kodspråket används för att kringgå appens regler som förbjuder att man nämner eller visar bilder på droger.

Men i vår undersökning hittar vi också flera användare som skriver öppet om droger, till exempel i form av profilnamn som ”u sell drugs?”. Bara några minuter efter att vi startat vårt fejkkonto kontaktas vi av användare via appens chattfunktion som genast frågar om vi vill köpa droger, eller sälja. Sedan ombeds vi gå över till en annan, krypterad app för att bestämma mötesplats och slutföra affären.

Oro att unga ska drabbas

Veckans brott har träffat Arvid, 49, som liksom de flesta inte är intresserad av narkotika utan hänger på Grindr för att träffa andra män. Han befarar att den öppna droghandeln kan bli en inkörsport för unga människor.

– Många på Grindr är väldigt unga, ända ner till 14-15 år. De kan registrera sig på appen för att dejta, men så hamnar de i allt det här, säger Arvid.

Det finns också två grupper av droganvändare på appen. Den ena använder narkotika som hasch, cannabis, ecstasy eller andra syntetiska droger i samband med dejten som ett sätt att förhöja sexakten. Den andra gruppen är inte intresserad av någon dejt utan vill enbart ägna sig åt narkotikahandel.

Droghandel förkommer på flera sociala medier

Enligt polisens nationella operativa avdelning, NOA, förekommer droger på i stort sett alla sociala medier och dejtingsajter.

”Fenomenet är svårt att kontrollera och beivra på grund av omfattningen. Därför går det inte att uppskatta i vilken utsträckning sociala medier missbrukas på det sättet. På dejtingsajter säljs i första hand Viagra men också traditionell narkotika och andra typer av internetdroger”, skriver Stewe Alm, analytiker och talesperson i narkotikafrågor på NOA i ett mejl.

Veckans brott har sökt företrädare för Grindr men inte fått något svar. Enligt deras policy är det dock förbjudet att nämna droger såväl i ord som i emojis.

Se hela Veckans brotts program här.

Arvid heter egentligen något annat.

Relaterade program

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer