Foto: TT, Pressbild/Elisabeth Ohlson Wallin

”Vi daltar för mycket med förövare”

Uppdaterad
Publicerad

Under flera festivaler runt om i landet har fall av våldtäkter och sexuella övergrepp anmälts. Brottmålsadvokaten Elisabeth Massi Fritz tycker att det behövs fler poliser och kameror på landets festivaler. – Alla behöver få känna sig trygga även i ett folkhav, skriver hon till SVT Nyheter.

Natten till lördag polisanmäldes tre våldtäkter i samband med festivaler i Sverige. En misstänkt våldtäkt har anmälts efter att en flicka hölls fast under en Håkan Hellström konsert på Bråvallafestivalen i Norrköping. Ytterligare två fall om misstänkt våldtäkt har anmälts i samband med Västerås cityfestival. Natten till söndag polisanmäldes ytterligare tre misstänkta våldtäkter på Bråvallafestivalen.

– Nu är vi här igen och våldtäkter och sexuella övergrepp på fortsätter på festivalerna. Inget händer i samhället. Så det är ju inte så konstigt, skriver advokaten Elisabeth Massi Fritz till SVT Nyheter.

LÄS MER: Detta har hänt – sexövergrepp på Bråvalla

”Daltar för mycket med förövare”

Sen Bråvallafestivalen startade i onsdags har 17 fall om sexuellt ofredande anmälts. På Putte i Parken i Karlstad kom natten till lördags två anmälningar om sexuellt ofredande.

– Alla sexuella övergrepp är allvarliga och samhället måste markera det tydligare mot förövare. Jag är otroligt trött på den flathet som finns och jag tycker vi daltar för mycket med förövare, skriver hon.

LÄS MER: Tre våldtäkter under nattens festivaler

Fler poliser – mindre alkohol

Elisabeth Massi Fritz tycker att det behövs fler patrullerande poliser och mindre alkohol på festivaler.

– Våra politiker och vår regering bär yttersta ansvaret för att inget händer i frågan. Vi behöver fler synliga poliser, bättre lagstiftning och fler övervakningskameror. Alla behöver få känna sig trygga även i ett folkhav.

På Putte i Parken har man i år kameraövervakning från både arrangörernas och polisens sida.

– Du som är förövare ska också ta ansvar för dina handlingar. Begår du brott då kommer du straffas hårt, skriver Elisabeth Massi Fritz.

LÄS MER: Bråvalla ställs in 2018

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bråvallafestivalen i Norrköping

Mer i ämnet