Richard Gröttheim, vd för Sjunde AP-fonden. Foto: Alexandra Bengtsson / SvD / TT

AP-fondens vd: ”Vi får inte ta politiska hänsyn”

Publicerad

Sjunde AP-fonden har investerat över 800 miljoner kronor i kinesiska bolag som USA anser vara en säkerhetsrisk. Ett av bolagen, ZTE, anser även svenska Säpo och Försvarsmakten utgöra ett säkerhetshot mot Sverige.

– I dag är säkerhetsskäl inte en uteslutningsgrund, säger Sjunde AP-fondens vd Richard Gröttheim.

Sjunde AP-fonden är statens pensionsfond inom premiepensionssystemet. Fonden förvaltar cirka 580 miljarder kronor i aktiemarknader världen över. Enligt regeringens riktlinjer ska hållbarhet och sociala aspekter som till exempel mänskliga rättigheter och affärsetik beaktas när pengarna placeras. Några formuleringar kring säkerhetsfrågor finns inte.

Att flera av de bolag AP-fonden investerar i har nära kopplingar till den kinesiska kommunistdiktaturen och dess militär är inget som påverkar placeringarna, enligt vd Richard Gröttheim.

”Får inte ta politiska hänsyn”

– Vi får ju inte ta politiska hänsyn. Så hur Kina är strukturerat politiskt är inget vi ska ta hänsyn till. Om svenska staten vill att vi ska göra det, då skulle vi göra det, men det finns inte sådana instruktioner. Eftersom vi är en global indexfond så finns de med så länge de sköter sig, säger Richard Gröttheim.

Flera av bolagen sysslar med bland annat ansiktsigenkänning och övervakning. ZTE har anklagats för att ha övervakat egna befolkningen och har bötfällts för att ha brutit mot sanktionerna mot Nordkorea. Vad tänker du kring det?

– Vi har de internationella konventionerna inom FN och Internationella Arbetsorganisationen ILO som bas. Vi gör en kontinuerlig screening av bolagen. Skulle det visa att kinesiska bolag brutit mot det här i den riktningen du säger då skulle vi givetvis utesluta dem, säger Richard Gröttheim.

”Svårighet och utmaning”

Vad är den största utmaningen när det gäller granskningen av bolag ni investerar i?

– Det är givetvis att finna fakta. Det andra är att verifiera fakta. Vi ser det här ungefär som en domstolsprocess i Sverige. Ingen är dömd förrän man har övertygande bevisning. Det är en svårighet och utmaning, men så länge vi haft listan i ungefär 20 år så har den fungerat ganska bra.

När senaste uteslöt ni ett kinesiskt bolag?

– Jag kan inte säga exakt när det var. Jag tror det var inom de senaste åren. Jag har inte alla de 72 bolagen i huvudet, säger Richard Gröttheim.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.