Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Många går tungt på knäna” säger lokalområdespolisen Reine Berglund om den senaste tidens utmaningar för polisen. Hör hans reflektioner om den så kallade polischefshärvan. Foto: TT

”Vi har chefer som tänker mer på att skydda sin rygg än att ta ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

Fortsatt hårda ord riktas mot polismyndigheten efter den så kallade polischefshärvan uppdagades.

– Det som hände Mats Löfving är ett symptom på den moralpanik som råder i Sverige idag där vi är ängsliga och rädda, det tas beslut som snarare är reaktiva än genomtänkta, säger en polis på Noa.

Hanteringen av utredningen kring regionpolischefen Mats Löfving har fått kraftig kritik. En polis inom Noa, den Nationella operativa avdelning, beskriver det som “förjävligt”. 

Han vill vara anonym på grund av rädsla för repressalier inom myndigheten, men till SVT säger han:

Kritiken mot polisledningen

– Vi har chefer som tänker mer på att skydda sin rygg än att ta ansvar. Jag hade önskat att Rikspolischefen hade gått ut och tagit ansvar för att det hela har hanterats superfel, och att han är ledsen för det.

Men främst är han besviken på hur myndigheten tar hand om sina anställda överlag, och riktar skarpast kritik mot polisens HR-avdelning. 

”Skapar känslan att man är ensam”

Enligt polismannen saknas det ett strategiskt tänk kring hur psykisk ohälsa ska hanteras på ett uppmuntrande sätt. 

– Att vara polis är påfrestande. Om du söker i vårt intranät efter hjälp hittar du knappt något, och det skapar känslan att man är ensam, säger han. 

Om du skulle känna att du mår dåligt, vet du vem du kan vända dig till dig och känner du att du kan få rätt stöd då? 

– Verkligen inte, men jag skulle aldrig ta det med arbetsgivaren. För att fokuset hade inte varit på att hjälpa mig ur det, fokuset hade varit på om jag är en säkerhetsrisk – en belastning för myndigheten.

Men polismästaren Tomas Rosenberg på HR-avdelningen, delar inte den bilden. 

– I det fall chefen och medarbetaren säger att de behöver stöd finns företagshälsovården att tillgå. Dessutom finns det polispräster och diakoner som har samtalsterapeutiskt utbildning. 

Fortsatt stor press på polisen 

Samtidigt fortsätter polisen vara under stor press för att stävja våldsvågen som främst drabbat Stockholmsregionen sedan juldagen. 

Gör ni några särskilda insatser med anledning av det som hänt den senaste tiden?

– Vi har lagt ut information om vad våra chefer och medarbetare kan tänka på om de mår dåligt, säger Rosenberg. 

Hör lokalområdespolisen Reine Berglund beskriva utmaningarna i videon.

SVT söker Anders Thornberg som inte vill ställa upp på intervju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot polisledningen

Mer i ämnet