• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. Läs mer

Simon Stefansson. Foto: SVT

Simon ville bo hos pappa – trots att han drack

Publicerad

19-åriga Simon Stefansson är en av hundratusentals unga som vuxit upp med en missbrukande förälder. I en ny dokumentärserie konfronterar han sin far för första gången någonsin.

Simons pappa började missbruka redan innan Simon hade fötts, men det var när föräldrarna skilde sig och pappans företag gick i stöpet som missbruket eskalerade.

– Men jag ville ändå bo hos pappa, eftersom han köpte mig en cross, en go-cart och fyrhjuling. Många sa ”din pappa ljuger jättemycket och han gör dumma saker”, men jag sköt det ifrån mig och sa att han är världens bästa pappa. Pappa var störst bäst och vackrast i mina ögon.

Missade ett skolår

Simon fick ta konsekvenserna av pappans missbruk och frånvaro. Han låg vaken på nätterna och missade ett år av gymnasiet.

– Jag orkade inte gå till skolan och inte heller träna. Jag var bara hemma och satt vid datorn. Och så var jag orolig för pappa och undrade var han var och vad han gjorde. Man hörde saker på stan om honom.

Simon Stefansson har flera hemska minnen från sin barndom. Han minns när hans pappa blev misshandlad av personer som han var skyldig pengar. Han minns också en scen väldigt tydligt:

– Det var en onsdag och pappa hade varit ute och supit. Han frågade mig om jag känt hur en pistol kändes. Han hade en i handen. Jag kände på den, men efteråt kom jag att tänka på att jag inte vet vad pappa hade gjort med den och att mina fingeravtryck finns på den.

Fick hjälp

Precis som många maskrosbarn, barn som växer upp med en missbrukande eller en psykiskt sjuk förälder, tog Simon på sig skulden för sin förälders missbruk. Han ville egentligen flytta hem till mamma, där tryggheten och lugnet fanns, men han ville inte svika sin far.

Många maskrosbarn får ingen hjälp, eller hjälp alldeles för sent, när de själva börjar få problem. Men när Simon fyllt 16 fick han hjälp.

– Mamma nästan tvingade mig att gå till ”Barnungdomscenter”, där jag fick prata med en kille. Han hjälpte mig mycket och fick mig att förstå vad det var jag var inne i. Vi hade väldigt bra personkemi och han förtjänar beröm.

Vad hade hänt om du inte fått hjälp?

– Jag hade inte stått här och kunnat prata med dig. Jag hade inte kunnat resa mig och hade antagligen följt farsans fotspår.

Vad tror du det här programmet kommer att betyda?

– Jag hoppas att andra unga får hjälp och att det sporrar anhöriga att söka hjälp.

Premiär för Djävulsdansen

I dag bor Simon hos sin mamma och han tar igen sitt missade skolår. Han arbetar också som hockeytränare.

– Jag har insett att barnen ser mig som en pappa och en slags förebild, det var när jag insåg det som jag slutade se upp till min pappa.

I SVT:s dokumentärserie Djävulsdansen som har premiär i morgon får vi följa med när Simon konfronterar sin pappa.

Här kan du få hjälp

Visa

Jourhavande medmänniska: 702 16 80

Jourhavande präst: 112

Sjukvårdsrådgivningen: 1177

Nationella hjälplinjen: 020-22 00 60

Alkohollinjen: 020-844448 

BRIS: tel 116 111

Kommunen

Sajter för vuxna:

Al-anon

ACA Sverige

Sajter för barn:

Trygga Barnen

Maskrosbarn 

Bris

Jourhavande kompis

UMO Ungdomsmottagningen på nätet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Djävulsdansen – om medberoende

Mer i ämnet