Bo Blåvarg. Foto: SVT

Psykologen svarade på era frågor om medberoende

Uppdaterad
Publicerad

Vilka kännetecken finns det för medberoende? Läs chatten med Bo Blåvarg som är psykolog och verksamhetschef vid Ersta Vändpunkten, en stödverksamhet för anhöriga till missbrukare.

Annelie: Hej! Min 15-åriga dotter vill inte längre ha kontakt med sin pappa som har stora alkoholproblem. Hur ska jag göra, ska jag uppmuntra henne att ha kontakt med honom, eller är det bättre att hon låter bli? Hon är olycklig nu också, när dom inte pratat på över ett år.

Bo Blåvarg: Hej. Om hon inte vill ha kontakt med sin pappa så ska hon slippa, och inte behövas uppmuntra till en kontakt. Däremot är det viktigt att hon kan tala med någon om den sorg det innebär att behöva ta avstånd från sin pappa, och tala om eventuell saknad efter honom. Att hjälpa henne att prata om olika känslor för sin pappa.

Djävulsdansen – om medberoende

gyana: min mammas man dricker 5-6 öl om dagen men blir inte påverkad utan bara för att slappna av efter jobbet dom har en son på 5 år tror du han reagerar på det?

Bo Blåvarg: Fundera över om det finns någon annan vuxen i er närhet som de har förtroende för och som de kan vända sig till, ni skolan eller inom släkten. Ibland är det lättare att prata med någon annan än sin förälder, vi är som barn lojala mot båda våra föräldrar.

x:et: jag tror mina barn mår dåligt över sin missbrukande pappa och oroar sig. Men dom vill inte prata med mig om det. Vad ska jag göra?

Bo Blåvarg: Hej. jag är övertygad om att deras son reagerar på det och känner av det är någor som inte fungerar i familjen. Som barn är vi mycket könsöliga för nyanser  hos våra föräldrar.

Therese: Hej! Vad kan man säga för att förklara för en 4-åring varför pappa (som är missbrukare) beter sig som han gör när han är påverkad? Han är inte våldsam men sluddrar och går och lägger sig tidigt tex.

Bo Blåvarg: Hej. Framför allt är det viktigt att prata om det, och det är bra att benämna det som är. Att pappa dricker för mycket alkohol och att det är som en sjukdom som han inte kan rå för. 

Linda: Hej Bo! Vilka kännetecken finns det för medberoende? Vilka behandlingsinsatser är viktigast för dessa? Mvh Linda

Bo Blåvarg: Hej. Viktiga kännetecken är när du har svårt att säga vad du vill, när du upplever att du inte klarar av att ta ställning för dig själv, om du isolerar dig, undviker kontakt med andra. Viktiga insatser kan vara att delta i en grupp för anhöriga där man kan dela sin erfarenheter med andra, eller söka terapeutisk hjälp. Det är viktigt att hitta en zon där man kan börja undersöka vad man själv vill och känner. 

Kim: Kan man bli frisk från ett alkoholmissbruk? Min pappa är alkolist. 

Bo Blåvarg: Hej. Ja, man kan bli frisk och nykter, även om man har kvar en sårbarhet för alkohol. 

Walle: Hur ser det ut, rent generellt, vad gäller utvecklandet av eget missbruk om man som barn varit medberoende? 

Bo Blåvarg: Hej. Om man har vuxit upp i en familj med missbruk så är risken 4-6 gånger högre än för andra att utveckla ett missbruk. Om man har med sig en sorg från uppväxten och lider av svårigeheter i relationer så är det en bra idé att söka hjälp.

Ahmad: Hur gör man om man inte vill bli medberoende?

Bo Blåvarg: Hej. Försök hålla kvar fokus på vad du vill i ditt liv, vad som är meningen i ditt liv. Hur du vill ha en relation. Ett råd är att tidigt i en relation prata igenom hur ni vill ha det med alkohol och droger i er relation. Hur ofta och hur mycket ni tycker det är ok att dricka. Då är fråga uppe på bordet tidigt.

Kusin: Hur ska man agera som anhörig- är det bäst att sätta ner foten och vända ryggen till, eller hålla kontakt o göra det bästa av situationen, om man har en vuxen anhörig med alkoholproblem?

Bo Blåvarg: Det bästa du kan göra är att söka hjälp för egen del, och det utan att ta hänsyn till hur det påverkar den som alkoholproblem. Det viktiga är att du sätter dig själv i centrum.

Peter: Vilken hjälp rekommenderar du för en 40åring som vuxit upp i en missbrukande familj? Psykolog? Litteratur?

Bo Blåvarg: Hej. jag rekommenderar att du tar kontakt med en mottagning för anhöriga om det finns någon där du bor. Annars kan du söka dig till en psykolog eller terapeut med erfarenhet av frågorna. Det hjälper mycket att dela sina erfarenheter med andra som varit i smma situation.

Zen: Hej, Såå viktigt att ni tar upp detta – tusen tack. Parallellerna till psykisk ohälsa och medberoende känns väldigt starka. Stämmer detta? Kanske är detta ett ämne som är ännu mer tabubelagt och ni vill ta upp i framtiden... Tack. Ser fram emot programmet. Zen

Bo Blåvarg: Hej. Ja, det finns absolut paralleller. Om man har vuxit upp i familj med missbruk så löper man högre risk för psykiska problem som vuxen, och för eget missbruk.

berit: Hej. Jag växte upp med alkoholism och konservativ religiositet. Nu när jag såg nyheterna började jag gråta. Det du sade stämde på mig. Varför kan jag inte få professionell hjälp när jag ber om det? 

Bo Blåvarg: Hej. Jag hoppas att du har kraft att söka vidare, du har verkligen rätt till professionell hjälp. 

Anonym: Skulle du rekomendera ACOA? Till en som vuxit upp som medberoende.

Bo Blåvarg: Hej. Ja, det skulle jag absolut rekommendera. ACOA, eller ACA, är en självhjälpsgrupper för människor som vuxit upp i en familj med missbruk. De finns över stora delar av landet. Det kan vara en stor hjälp att möta andra som har liknande erfarenheter, och ge kraft att komma vidare i livet.

Jenny: Hej. Min mamma fick behandling för alkoholism när jag var 14 år. Hon var på ett behandlingshem och under familjeveckan fick min pappa och syster delta. Jag fick däremot inte följa med eftersom jag var under 15 år. Jag påverkades starkt av detta, kände mig utanför och gick in i en djup depression som 15- åring. Hade depressionen kunnat undvikas om jag hade fått vara med? Varför fick jag inte vara med? Detta var på 90-talet. Är det fortfarande vanligt att man inte får delta i familjeveckor när man är under 15? Då ifrågasatte ingen det, men alla jag har pratat med nu tycker att det är obegripligt, även jag. Tacksam för svar.

Bo Blåvarg: Hej. Det var mycke tråkigt att höra att du inte fick hjälp då, och jag tror att de flesta anhörigveckor idag finns också för barn under 15. Det är viktigt att veta att det i många kommuner finns stödgrupper för barn som lever i en familj med missbruk, stödgrupper som är frikopplade från behandlingshem och som finns för att ge just barnen stöd. Varje barn har rätt till stöd i en situation som din. 

pär: En tjej som jag känner har fått leva med en förälder som varit oerhört sexuellt aktiv. Detta har inneburit att hon fått dölja för den andre föräldern när det varit fråga om otrohet. Det är några år sedan nu, men jag märker att det satt sina spår. Alkohol har funnits med i bilden, men det är främst denna otrohet som tjejen nu lider av. Hon visste och såg och användes som täckmantel för att allt inte skulle uppdagas. Jag skulle gissa att föräldern var sexuellt beroende. Kan det vara så?

Bo Blåvarg: Hej, ja så kan det sannolikt vara. Och framför allt vill jag säga att det inte alls är ok att använda barnen som medsvurna i sitt missbruk, och dölja det med hjälp av dem.

Maja: Om detta hjälper Berit..Jag gick ner mig totalt i en depression efter min mammas bortgång (orsakad av åratal av alkoholmissbruk). Jag hade turen att få kontakt med en barnpsykolog..otroligt nog var det där jag fick hjälp. Hon förstod ”det lilla barnet i mig”

12345: Jag bor med min man o våra tre små barn. Min man har en depression (konstaterat i Maj 2014) och har nu även börjat smygdricka (fast han nekar till detta, men jag har kommit på honom flera gånger). När han mår riktigt dåligt ramlar han ihop, och min dotter på 9 år har sett detta, och det är otäckt. Vad gör jag? Vi kan ju inte flytta ifrån honom för det är ju inte heller bra för barnen. Jag blir stressad så fort jag ser att han mår dåligt på kvällen och vill bara ha honom i säng, så jag kan dölja detta för barnen (jag blir också kort i tonen/stressad gentemot barnen, så dom märker ju att det är nåt). Barnen har ibland, vissa kvällar, själva sagt till honom att 'varför han är så konstig' vid tex matbordet? Han kan ibland somna halvt som halvt vid bordet och är väldigt vinglig vilket dom ju märker. Det är hemskt och väldigt svårt att skydda barnen emot. det går sakta men säkert framåt då hans medicinering börjar verka, men jag tror fortfarande han dricker i smyg. 

Bo Blåvarg: Hej. Det som är viktigt i din situation är att du tar hand om dig själv, så att du i din tur kan orka med att se och ta hand om barnen. Om du upplever att det är nödvändigt för dig att flytta isär för att orka så är det viktigt, barnen klarar en skildmässa och behöver dig som en ykter förälder. Det är viktigt att du känner att du har rätt att tänka på dig själv. Om du mår bra så är chansen större att barnen barnen också mår bra.

Jenny: Hej! Vad tycker du man kan göra om en missbrukande förälder uttryckt starka självmordstankar på internet?

Bo Blåvarg: Hej. Varje självmordstanke ska tas på stort allvar, och jag råder dig att också ta hjälp av någon annan i din situation. Att ha en förälder som har starka självmordstankar ska du absolut inte vara ensam om. Vänd dig till någon i din närhet du litar på!

anonym: Vart kan man vända sig för att få hjälp som medberoende?

Bo Blåvarg: Hej. En bra väg är att söka sig till en mottagning eller liknande för anhöriga. Det finns i många kommuner i Sverige, ibland under socialtjänsten. Eller ett behandlingshem som har verksamhet för anhöriga. Det finns också självhjälpsgrupper som Al-Anon. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Djävulsdansen – om medberoende

Mer i ämnet