Wetterstrand: Skyldiga att bygga upp något för kommande generationer

Uppdaterad
Publicerad

Enorma stödpaket sätts nu in för att rädda världens länder från ekonomisk katastrof i coronakrisens spår. Men kommer det att finnas resurser att rädda jobb, företag och miljö?

Krav höjs nu från många håll på att de jättelika stödpaketen för att rädda världens ekonomier också ska riktas in på att skapa en grönare ekonomi efter coronakrisen.

Något som borde vara en självklarhet enligt Miljöpartiets tidigare språkrör, och nu del i Stockholm handelskammares omstartskommission, Maria Wetterstrand.

Coronapandemin

– Vi har inte råd att inte göra saker som både löser den ekonomiska krisen och klimatkrisen. Då riskerar vi att hamna i ett läge där vi drar på oss ännu större kostnader så småningom, när vi drabbas av nästa kris, säger hon i kvällens Agenda.

Långsiktiga

Maria Wetterstrand menar att det både handlar om att hjälpa företag som har akuta behov och att bygga upp samhällen som är mycket mer stabila än i dag.

– Då behöver vi tänka på det långsiktiga. Vad är det för samhälle vi ska ha när vi väl tar oss ur krisen. Och hur ska vi se till att de investeringar vi gör också är sådana som håller framöver. För varje summa som vi satsar nu är ju pengar som man i princip lånar av barn och barnbarn. Det här blir ju lån som staterna behöver ta och som ska betalas tillbaka av kommande generationer. Då är vi skyldiga att faktiskt bygga upp något som fungerar även när de ska leva på den här planeten.

”Betydande skadeverkningar”

Den tidigare finansministern Anders Borg (M) gästade även han Agenda för att tala om de stödpaket som nu betalas ut till behövande. Han menar att vi ska utgå från att vi har en väldigt djup ekonomisk kris framför oss, och att en betydande del av de här skadeverkningarna kommer att dröja sig kvar under lång tid.

– Vi kommer att ha mycket högre arbetslöshet, investeringarna kommer att vara väldigt låga och vi har förmodligen tappat en del i konkurrenskraft så det är stora utmaningar vi står inför de kommande åren.

Han säger att man i detta läge inte bör ställa saker mot varandra och att man både behöver ta klimatfrågan på allvar och fokusera på att arbetslösheten inte biter sig fast.

– Och sen måste vi få upp investeringarna och det kan säkert finnas dimensioner som är grönt i det, inte minst i Europa där vi behöver få ner kolanvändningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet