Folkhälsomyndigheten: ”Inte aktuellt att minska dosintervallet”

Uppdaterad
Publicerad

Flera länder, därbland Norge och Danmark, har sänkt intervallet för när man kan ta sin booster-dos.

Men Folkhälsomyndigheten håller fast vid ett intervall på sex månader.

– Vi ser ingen ökning av genombrottsinfektioner bland vaccinerade, så vi ser ingen anledning att ändra på det, säger Karin Tegmark Wisell.

I Norge erbjuds alla över 45 år en tredje dos 4,5 månader efter den andra. Danmark har öppnat bokningen för alla över 18 år. Israel kommer som första land i världen erbjuda en fjärde dos vaccin till äldre, riskgrupper och sjukvårdspersonal. Dosen bör ges fyra månader efter den tredje, enligt en israelisk expertpanel som också vill minska intervallet mellan dos två och tre från fem till tre månader.

Men Folkhälsomyndigheten håller fast vid ett dosintervall på sex månader.

– När vi tittar på vaccinationsgenombrott (alltså de som insjuknar i covid-19 trots två doser vaccin reds. anm), bland vaccinerade ser vi inte att det finns någon ökning, säger Folkhälsomydighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell på en pressträff.

Man har redan kommit långt med vaccineringen av äldre och personer i riskgrupp, och skyddet mot svår sjukdom och död räcker gott i sex månader, enligt Karin Tegmark Wisell.

I nuläget finns det inte tillräckligt mycket data för att avgöra vilken effekt en tredje dos har på smittspridningen av omikronvarianten.

– Men kommer det i framtiden annan avgörande information får vi ta ställning till det, säger Karin Tegmark Wisell.

450 000 i veckan

Totalt har 79 procent av befolkningen över 65 år fått en tredje dos, och hälften av alla över 50 år.

SKR och regeringen har tecknat en överenskommelse med mål om att 80 procent av alla vuxna ska ha fått erbjudande om en tredje dos, en så kallad påfyllnadsdos, första kvartalet nästa år. Ett delmål är att 80 procent av alla 50-plussare ska ha fått tredje dosen vecka 3.

Regionerna har kapacitet att vaccinera minst 450 000 personer i veckan med dos tre. Utöver det finns det kapacitet att vaccinera dem som ännu inte tagit sin första eller andra dos, uppger Marie Morell, ordförande i sjukvårdsdelegationen på Sveriges kommuner och Regioner (SKR).

Möjligt att sänka intervallet

Region Kalmar län erbjuder redan en tredje dos till alla över 18 år. Där har tidsintervallet mellan doserna kortats till fem månader. Anledningen är att regionen kommit så pass långt med vaccineringen i de prioriterade grupperna.

”Folkhälsomyndigheten har gett klartecken till regionerna att minska tidsintervallet mellan dos 2 och dos 3 till fem månader för alla över 18 år”, skriver Region Kalmar län i ett pressmeddelande. Förutsättningen för att en region ska kunna korta tidsintervallet är att det finns tillgänglig kapacitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.