Forskaren Martin Kragh har undersökt den virala artikeln och konstaterar att det finns flera saker som sticker ut. Foto: TT/Skärmdump/pressbild

Joanna blev citerad i fejkad viralbomb om Sveriges corona-strategi: ”Surrealistiskt”

Uppdaterad
Publicerad

En ryskspråkig nyhetssajt publicerade i mars en felaktig och mycket kraftigt vinklad artikel om Sveriges corona-strategi. Spridningen blev enorm och artikeln är en av de mest delade ryskspråkiga artiklarna om Sverige någonsin. Men när SVT får tag på Joanna Soltysiak, som citeras i artikeln, blir hon förvånad. Hon har inte medverkat i någon intervju.

Sajten Haqqin, baserad i Azerbajdzjan, slår redan i rubriken fast att Sverige ”avstår kampen mot Corona” och att slutsatsen här är att viruset inte hotar människor. För att illustrera situationen i Sverige har man använt sig av en sommarbild från Gamla stan och en annan tagen från en falungong-demonstration.

Det kanske låter banalt och uppenbart felaktigt, men faktum är att artikeln fått en extremt stor spridning.

Coronautbrottet – SVT Nyheter granskar

Genom analysverktyget Crowdtangle kan man se att artikeln fått 280 000 interaktioner på Facebook och är därmed en av de mest delade artiklarna om Sverige någonsin i ryskspråkiga medier.

”Blev väldigt förvånad”

Som vittne från Sverige citerar man en polsk-svensk triatlet som i artikeln uppmanar andra idrottare att komma till Sverige och att sportevenemang pågår precis som vanligt. I artikeln påstår hon också att en corona-smittad läkare får fortsätta arbeta på sjukhuset.

Via sin Facebook-sida har hon visserligen skrivit ett inlägg om corona i Sverige, men citaten stämmer inte överens med artikeln.

När SVT kontaktar Joanna blir hon mycket förvånad och känner vare sig till artikeln eller sajten som citerar henne. Tvärtom uppger hon att hon inte medverkat i någon intervju.

“Jag blev väldigt förvånad och var inte medveten om någon artikel. Jag har definitivt inte varit i kontakt med någon media överhuvudtaget. Det hela är surrealistiskt”, skriver hon i ett mejl till SVT.

Forskaren: En rad faktorer som inte stämmer

Den omfattande spridningen fick forskaren Martin Kragh, från Utrikespolitiska institutet och Uppsala universitet, att undersöka artikeln närmare. Han konstaterar att det finns en rad omständigheter med artikeln som kort och gott inte stämmer.

– Redan vid första anblicken så ser man att det är en otroligt hårdvinklad rubrik, vidare kan man konstatera att det är en rad faktorer som helt enkelt inte stämmer och faller på sin egen orimlighet, säger han till SVT.

Martin Kragh menar att motivet är svårt att uttala sig om och vill undvika spekulativa utspel, men konstaterar samtidigt att det finns en rad omständigheter som är suspekta.

– Man får en känsla av att det är en person som medvetet har hittat på. Det som gör det slående är att alla delarna har en negativ tendens och att alla går i riktningen mot att peka ut situationen i Sverige som värre än vad den faktiskt är, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronautbrottet – SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet