Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utfrågningarna kommer sannolikt återupptas i september, enligt SVT:s reporter Tilde Lewin. Foto: AP, AFP / TT

Förhör avslutas – det gjorde Trump under stormningens 187 minuter

Uppdaterad
Publicerad

Sommarens åttonde förhörsomgång om Donald Trumps inblandning i stormningen av Capitolium avslutades under natten till fredag svensk tid. Förhöret fokuserade på Trumps agerande under de omkring “187 minuter” som stormningen ägde rum. Vad visste den tidigare presidenten om dådet och hur agerade han? Det här är vad som kommit fram. 

Nattens förhör var tänkt att vara det sista men på grund av flertalet nya inkomna vittnesmål finns det möjlighet att utredningen fortsätter i höst. 

Vittnesmålen kommer bland annat från Trumps tidigare medarbetare, rådgivare och säkerhetspersonal.  

Visste om vapen 

Donald Trumps tidigare assistent Cassidy Hutchinson har tidigare sagt att Trump visste om att flera av hans anhängare som stormade Capitolium var beväpnade och att han uppmanat dem till att ta sig till kongressbyggnaden.

Under nattens förhör hävdade kongressledamoten Elaine Luria att Trump trots vetskap om stormningen inte gjort några försök att underrätta rättsväsendet. Enligt Luria har medarbetare, polis, militär och regeringspersonal i förhör sagt att de inte hörde något från Trump under stormningen, rapporterar CNN

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Cassidy Hutchinson vittnar inför utskottet som utreder Donald Trumps inblandning i stormningen av kapitolium 6 januari 2021. Foto: AFP/TT

Var rasande

Under förhöret visades en video tagen dagen efter stormningen där Trump i förberandet av ett tal inte vill säga att “valet är över”.  

Vittnen ur Trumps personal berättade att han varit rasande efter att dåvarande justitieminister Bill Barr sagt att det förlorade valet mot Joe Biden inte berodde på valfusk. Enligt medarbetare ska han ha kastat en tallrik i väggen och även försökt upphäva valresultatet genom att hänvisa till teorier om valfusk.

Vid ett tillfälle sade assistenten Hutchinson att Trump försökt gå till attack mot en vakt som försökte stoppa honom från att ta sig till Capitolium. 

“Hällde bensin på elden” 

Trumps vicepresident Mike Pence vägrade att ogiltigförklara valresultatet under rösträkningen. Trumpanhängare under Capitoliumstormningen hördes ropa “häng Mike Pence” och letade efter vicepresidenten.  

Samtidigt skrev Trump ett inlägg på Twitter om att Pence “inte hade modet att göra vad som var nödvändigt”. Han ska även ha sagt “Våra anhängare kanske har rätt. Mike Pence förtjänar det”. Något som “hällde bensin på elden” och försatte Pence i en stor säkerhetsrisk, enligt vita husets tidigare vice pressekreterare Sarah Matthews.

Enligt TT ska mobben kommit så nära som drygt tio meter från vicepresidenten, enligt nya uppgifter under utfrågningarna.

I slutet av de 187 minuterna ska Trump slutligen sagt till sina anhängare att ”valet stals från oss, men ni måste gå hem nu.”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stormningen av Capitolium på 60 sekunder Foto: JIM LO SCALZO/EPA/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.