Kina hotar med motåtgärder efter beslutet om att blocka Huawei och ZTE i 5G-nätet

Uppdaterad
Publicerad

Kina hotar med motåtgärder mot svenska företag efter Post- och telestyrelsens beslut om att inte tillåta kinesiska produkter i det svenska 5G-nätet.

– Sverige bör inta en objektiv attityd och hantera sitt felaktiga beslut för att undvika negativa konsekvenser för svenska företag i Kina, säger Zhao Lijian, talesperson för Kinas utrikesdepartement på en presskonferens i Peking.

Uttalandet görs sedan Post- och telestyrelsen (PTS) i tisdags stängde dörren för produkter från kinesiska Huawei och ZTE i svenska 5G-nät.

Huewei och ZTE portas i 5G

Enligt PTS, som fattat beslutet i samråd med Säpo och Försvarsmakten, får produkter från Huawei och ZTE inte användas i nyinstallation och ny implementering av centrala funktioner för radioanvändning i de berörda frekvensbanden.

Det är av säkerhetsskäl som Sverige väljer att blocka av kinesiska produkter. ”Kina utgör ett av de största hoten mot Sverige”, skriver Säpochefen Klas Friberg i en kommentar under tisdagen.

Auktion om tre veckor

Potentiella 5G-operatörer får dessutom lite drygt fyra år på sig att ta bort befintlig utrustning från de kinesiska telekomtillverkarna, tillägger myndigheten.

Beslutet har fattats av PTS inför auktionen av svenska 5G-frekvenser, som ska äga rum den 10 november och väntas ta omkring 10 dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.