Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vissa turister visar ingen respekt. De tycker att de har betalat mycket och att det är deras rättighet. Det är synd. De struntar i andra, säger lokalbon Patrick Martin. Foto: SVT

Konflikt om vattnet i turistparadiset

Uppdaterad
Publicerad

I Fayenceregionen i södra Frankrike har vatten blivit en bristvara. Flera borgmästare i regionen har infört vattenransonering samt stoppat hus- och poolbyggen under de kommande fem åren. Detta för att försöka få bukt med vattenkonsumtionen. Men nu hotas den lokala ekonomin, som bygger på fastigheter och turism.

Fayance har sett ett par torra vintrar, och grundvattennivåerna i området har inte återhämtat sig. Beslutet att införa vattenrestriktioner har mötts med både hyllningar och hård kritik. Men för Francois Cavallier, borgmästare i byn Callian, finns helt enkelt inga andra rimliga alternativ.

– Vi är mitt uppe i klimatförändringarna. Jag kan inte låtsas som att de inte finns, säger han.

Klimatkrisen

Hus med pool

Många som söker sig till Fayance söker just ett hus med pool, och jordbruket i området måste konkurrera om det knappa vattnet med stora turistanläggningar och golfbanor. Många lokalbor är positivt inställda till restriktionerna, men de får mothugg av regionens sommarbefolkning.

– Vissa turister visar ingen respekt. De tycker att de har betalat mycket och att det är deras rättighet. Det är synd. De struntar i andra, säger lokalbon Patrick Martin.

I klippet ser du hela reportaget från Fayance med SVT:s utrikesreporter Regina Ågren Svedberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet