I Idlib fruktar man att en sista stora sammandrabbning kan vara på väg. Foto: Omar Haj Kadour/TT

ANALYS: Krig eller diplomati – nu kan Idlibs framtid avgöras

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Syrienkrigets sista stora slag väntas i Idlib. De senaste veckorna har omvärlden varnat för ett blodbad. Nu stiger oron bland provinsens 3 miljoner civila.

Stina Blomgren

Utrikesreporter

I dag träffas Turkiets, Irans och Rysslands ledare i Teheran. Mötet har föregåtts av hektisk diplomati och hårda utspel. På spel står framtiden för tre miljoner civila som lever i Idlib och vars situation blir allt mer kritisk. Många av dem har flytt från andra krigshärjade delar av Syrien.

Vi talar om det sista stora landområdet i Syrien som kontrolleras av väpnade motståndare till Syriens president Bashar Al Assad. Av cirka 70 000 rebeller uppskattar FN att 10 000 är hårdföra jihadister med band till Al Qaida. Enligt den syriska regeringen är antalet terrorister betydligt fler.

Syrienkriget

”Ingenstans att fly”

Om en stor offensiv inleds väntas hundratusentals människor försöka lämna den nordvästliga Idlibprovinsen. Men närliggande Turkiet har stängt gränsen och frågan är vart de flyende kan ta vägen. Under de senaste veckorna har en massiv mobilisering av syriska regeringsstyrkor och deras allierade pekat mot att en offensiv kan komma snart.

Ryssland har återupptagit sina flygbombningar och skickat stridsfartyg och ubåtar till östra Medelhavet. Rebeller har sprängt broar för att förhindra en offensiv.

Blodbad eller begränsad offensiv?

På dagordningen i Teheran idag står Idlibs öde. En offensiv är väntad, frågan är när den sker och hur omfattande den kommer att bli. Turkiet och Ryssland står på varsin motsatt sida i Syrienkriget och har meddelat de kommer att hålla särskilt möte vid sidan om toppmötet idag. FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura menar att de två länderna håller i nyckeln när det gäller att ett blodbad ska kunna undvikas i Idlib.

Ryssland som den senaste veckan flyttat 26 krigsfartyg och ännu fler bombplan till östra Medelhavet är nära allierad med Syrien. Rysslands utrikesminister liknade nyligen terroristerna i Idlib vid en ”varböld som måste avlägsnas”.

Konflikten inte över

Turkiets president Erdogan har varnat för en massaker om syriska regeringsstyrkor och deras allierade går till attack. Turkiet stödjer en del av rebellgrupperna och har militär närvaro i Idlib. Dessutom oroas Turkiet som är motståndare till Syriens president Al Assad och som redan har 3,5 miljoner syriska flyktingar för en ny flyktingkatastrof.

Iran har backat upp Syriens Bashar al-Assads styre sedan dag ett i kriget, såväl militärt som ekonomiskt. Även om en offensiv mot Idlib blir Syrienkrigets sista stora slag så är konflikten i Syrien långt ifrån över. 350 000 människor har dödats och miljoner människor har flytt, samtidigt som landets infrastruktur ligger i ruiner.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Syrienkriget

Mer i ämnet