Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Budgeten kommer att öka de svenska utsläppen ytterligare, menar regeringen. Hör SVT:s reporter om budgetpropositionen och vad den kan innebära för klimatet. Foto: SVT/Johan Nilsson/Anders Wiklund/TT

Krympande klimatbudget ger kraftigt ökade utsläpp

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens budget innehåller många viktiga klimatsatsningar, understryker finansminister Elisabeth Svantesson (M). Men klimatbudgeten har ändå bantats, och budgeten kommer att öka Sveriges utsläpp ytterligare, enligt regeringen.

Klimatbudgeten landar på 19,3 miljarder kronor. Det är något lägre än förra året, och 4,5 miljarder mindre än för två år sedan. En besparing på 18 procent på två år.

Det finns många punkter som regeringen presenterar som satsningar i budgeten. Satsningar på våtmarker och satsningar på värdefull natur på 500 miljoner. Men i själva verket är detta områden där budgetposterna är lika stora, eller rent av mindre än för två år sedan.

Klimatkrisen

Utsläppen fortsätter öka

Och budgeten gör att utsläppen fortsätter öka, både 2024 och 2025. Redan den politik som beslutats till och med juli 2023, ökar utsläppen till år 2030, står det i klimatredovisningen. Då inkluderas även EU:s politik men framför allt handlar det om Tidöpartiernas sänkta reduktionsplikt vid årsskiftet. Ändå har man inte räknat eventuell effekt lägre drivmedelspriser har på resandet och takten på elektrifieringen.

Dessutom kommer regeringens budget öka utsläppen ytterligare, medger Elisabeth Svantesson. Det handlar inte minst om den sänkta skatten på bensin och drivmedel, en reform som beräknas öka utsläppen med 350 000 ton. Den förda politiken inklusive den nya budgeten pekar på att Sverige inte kommer att nå klimatmålen varken till 2030 eller 2040, står det i budgetpropositionen.

Åtgärder på lång sikt

Bland åtgärder som minskar utsläppen lyfter regeringen fram ett antal reformer som underlättar för kärnkraft och som skall korta tillståndsprocesser. Åtgärder som finansministern menar på lång sikt kommer betyda mycket för klimatet.

De största satsningarna i pengar är olika bidrag och stör till investeringar i allt från laddstolpar till biogasanläggningar. Klimatklivet får 800 miljoner extra, även industrikliet och så kallade klimatpremier är poster som ökat i varje budget senaste år, oavsett regering. Totalt ger det nära tre miljarder mer på två år, och förhoppningar om minskade utsläpp både på kort och lång sikt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet