Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare på kvinnorättsorganisationen Kvinna till Kvinna berättar om hur abortlagstiftningen i världen kan påverkas av USA:s ändrade lagstiftning. Foto: Reuters/SVT

Så kan USA:s abortlagar påverka andra länder

Uppdaterad
Publicerad

Efter att aborträtten rivits upp i USA diskuteras frågan världen över. I Sverige föreslås ett grundlagsskydd samtidigt som kvinnorättsorganisationer varnar för ett ökat hot mot rätten till abort internationellt.

– Jag tror absolut att det kommer vara en tuff kamp framåt i alla länder, säger Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare på organisationen Kvinna till kvinna.

Aktivister och organisationer som verkar för aborträtt kan få ännu hårdare motstånd nu, menar Tötterman Andorff. Särskilt i länder med sträng abortlagstiftning, som Polen och Malta.

– USA:s fria abort har varit föredöme för resten av världen och nu vet vi att abortmotståndare i alla länder kommer få vind i seglen, säger hon.

Enligt henne kan också länder som Ungern, Ryssland och Kina, där abortlagstiftningen diskuteras, få en ytterligare knuff i abortkritisk riktning.

– Vi vet är att de här traditionella värderingarna och de aktörer som står för det ofta inspireras av varandra, säger hon. 

Kan slå åt båda hållen – för och emot

Ytterligare en möjlig konsekvens, enligt Tötterman Andorff, är att länder som nyligen ändrat sin lagstiftning drar tillbaka den.

– Som Irland och flera länder i Latinamerika. Där finns det fortfarande krafter som vill begränsa kvinnors rättigheter. De skulle kunna tänka sig ta upp kampen för att begränsa aborträtt igen. 

SVT:s Latinamerikakorrespondent Tigran Feiler tror däremot att legaliseringsvågen av abort i Latinamerika kan komma att fortsätta trots USA:s besked.

– Det har skett ett skifte, att den här synen man har haft tidigare om att USA legat längre fram. Det stämmer inte längre, säger han i SVT Morgonstudion den 1 juli. 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera kvinnor från delstater i USA söker sig till Mexiko för att genomföra aborter, enligt Latinamerikakorrespondenten Tigran Feiler.

”Vi ser en otroligt stark rörelse”

Kristina Castell, barnmorska och sexualpolitisk sakkunnig på RFSU, tror att engagemang för aborträtten kan öka som en motreaktion på USA:s lagändring.

– De senaste decennierna är det faktiskt fler länder som har legaliserat abort än tvärtom. Vi ser en otroligt stark rörelse för just reproduktiva rättigheter och att bestämma över sin kropp, säger hon.

Även bland politiker tror hon att fler kan föreslå liberala abortlagar.

– Vi ser ett starkt engagemang även hos beslutsfattare och det är ju så otroligt många som har reagerat på det som händer just nu.

Kort efter USA:s besked uttalade sig partier i både Sverige och Frankrike om att grundlagsskydda aborträtten.

Fotnot: I de länder där abort är tillåtet av socioekonomiska skäl är det också tillåtet om kvinnans liv eller hälsa riskeras, samt i fall av våldtäkt/incest och vid allvarliga fosterskador. I USA råder abortförbud och restriktioner i vissa delstater men väntas bli flera inom den närmsta tiden. Foto: SVT Design

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer