Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På flera ställen runt om i landet var köerna långa till vallokalerna under lördagen.

Långa köer till förtidsröstning: ”Har fått säga till folk att de nog får rösta i morgon”

Uppdaterad
Publicerad

Köerna ringlar långa till förtidsröstningen på lördagen. På flera håll i landet räknades väntetiden för förtidsröstarna i timmar – bland annat i Göteborg.

– Vi har haft personal där som fått säga till folk att de nog får rösta i morgon istället, säger Frida Nowotny, valchef på Göteborgs stad.

Hittills har dryga 2,5 miljoner förtidsröster rapporterats in, av vilka drygt 300 000 kom under torsdagen, meddelar Valmyndigheten. Det är omkring tio procent fler än vid samma tid förra valet.

På flera håll i Stockholm har väntetiderna varit långa, bland annat i Telefonplan, Liljeholmen och Fruängen.

Val 2022

– Det är jättelånga köer, säger Eva Debels, chef vid Valnämndens kansli i Stockholms stad.

På Telefonplan i Stockholm var kön uppemot en timme lång vid 12-tiden på lördagen. Foto: SVT

Jämför med Systembolaget

Hon menar att problemen beror på en kombination av att många söker sig till samma lokaler och att reglerna för röstningen ändrats. Valsedlarna hämtas, för första gången i ett riksdagsval, i ett avskärmat bås. Det har medfört att vallokalerna måste vara större.

– Vi har påtalat att reglerna om avskärmning kräver andra lokaler, säger Eva Debels.

Ett tiotal förtidsröstninglokaler som användes vid förra valet har fallit bort på grund av att de är för små, uppger Eva Debels. I stället har tillfälliga containrar ställts upp utomhus.

Eva Debels säger att kampanjer om att förtidsrösta tidigt inte har hjälpt.

– Man vet att det är kö till Systembolaget på fredagar, ändå går alla dit på fredagar, säger hon.

Långa köer vid förtidsröstningen på Teg. Foto: SVT

Uppmanas rösta senare

Även i Göteborg har det varit problem med köer och långa väntetider på flera håll. På bland annat Olskrokstorget och kulturhuset Kåken i Härlanda har röstmottagare tvingats be människor som vill lägga sin röst att vända och återkomma under valdagen.

– Där har det varit upp till två timmars kö. Vi har haft personal där som fått säga till folk att de nog får rösta imorgon istället, säger Frida Nowotny, valchef på Göteborgs stad.

Även på Teg i Umeå har det varit över en timmes kö till förtidsröstningen.

Valmyndigheten uppger för SVT att de inte har någon samlad bild av hur väntetiderna varit i kommunerna.

Befarar långa köer på valdagen

Köbildning kan bli ett problem även på valdagen, uppger Eva Debels vid valnämndens kansli i Stockholm. De nya lagarna ställer stora krav på lokalerna, säger hon.

– Vi har påtalat för lagstiftaren att vi befarar att det blir väldigt långa köer i vallokalerna, säger Debels.

Kunde ni ha gjort mer?

– Vi har de vallokaler vi har och den lagstiftning vi har. Vi har gjort vad vi kan, men vi har väldigt många parametrar att förhålla oss till.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap GU, svara på några av tittarfrågorna i SVT:s Valakut. Foto: SVT

Lagändringar ska stärka valhemligheten

• Tidigare var valsedlarna placerade öppet på bord i vallokalen. Men i årets val till riksdag, region- och kommunfullmäktige ska valsedlarna väljas och rösterna göras i ordning i enskildhet, med skydd från insyn från andra personer i lokalen.

• Det får bara vara en väljare bakom skärmen. Väljare med funktionsnedsättning eller liknande ska dock på begäran få hjälp med detta.

• Lagstiftningen trädde i kraft 2019 och tillämpades vid EU-valet det året.

Källa: Valmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet