Ida Haglö blev av med närmare 400 000 kronor i den misstänkta bedrägerihärvan. Foto: SVT

Åklagarens nya drag: utreder Idas fall som grovt ocker

Publicerad

Utredningen kring den misstänkta bedrägerihärvan där Ida Haglö, 37, förlorade närmare 400 000 kronor, har tagit en ny riktning.

Åklagaren utreder nu fallet som grovt ocker.

– En person är misstänkt, säger Love Lundin, åklagare.

Den var under 2019 som funktionhindrade Ida Haglö sökte sig till Panncentralen i Kungsmarken för att träffa nya vänner och engagera sig i kulturevenemang. I stället blev hon indragen i en misstänkt bedrägerihärva där två tidigare ledare på Panncentralen misstänktes ha tömt Idas sparkonto på närmare 400 000 kronor.

I januari började polisen utreda den misstänkta bedrägerihärvan, men nu har ärendet tagit en ny vändning. Åklagaren har ändrat brottsrubriceringen – och misstankarna kvarstår mot en person.

Granskningen av Panncentralen

– Det är en öppen utredning, men jag har ändrat rubriceringen till grovt ocker, säger Love Lundin.

Kan ge fängelse

Ocker är ett brott som innebär ett utnyttjande av någons trångmål, oförstånd, lättsinne eller beroendeställning till att bereda sig förmån.

– Det är en person som är misstänkt. Jag kan inte säga mer med anledning av förundersökningssekretess, säger Love Lundin.

Vid en fällande dom kan grovt ocker ge fängelse i lägst sex månader och högst fyra år.

SVT Nyheter Blekinge granskade Idas fall i december 2020 – se mer i videoklippet:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskningen av Panncentralen

Mer i ämnet