När Karlshamns politiker beslutade om mer pengar till Östra Piren hamnade summan på 111,5 miljoner kronor. Och det visar sig att slutnotan för nybygget har stigit ytterligare till 612 miljoner kronor. Foto: SVT

Besked om nya miljonsmällen: 111,5 miljoner krävs

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart hur stor den nya miljonsmällen blir som drabbar Karlshamns ekonomi på grund av Östra Piren. Kommunen måste skjuta till 111,5 miljoner kronor. Och byggets slutnota har stigit ytterligare till 612 miljoner kronor.

Som vi rapporterade om under måndagen var ett förslag på väg upp på politikernas bord om mer pengar till Östra Piren. Förslaget innebar ett tillskott på mellan 107,5 och 111,5 miljoner kronor.

När nu beslutet från kommunstyrelsens arbetsutskott på tisdagen blivit offentligt visar det sig att ett tillskott krävs enligt det högre beloppet på skalan – det vill säga 111,5 miljoner kronor.

Östra Piren i Karlshamn

Det visar sig också att slutnotan för nybygget av etapp 5 på Östra Piren, Emigranten, stigit ytterligare. Den tidigare slutnotan var mellan 600 och 610 miljoner kronor. Den senaste siffran är att slutnotan hamnar på 612 miljoner kronor.

Orsakerna till att fastighetsbolaget på Östra Piren, kommunala Karlshamnsfastigheter, behöver mer pengar är flera. En orsak är att slutnotan för nybygget alltså stigit. En annan orsak är att en ny värdering av byggnaderna vid årsskiftet visar att fastighetsvärdet är betydligt lägre än man tidigare räknat med.

Definitivt beslut om att skjuta till ytterligare 111,5 miljoner kronor till Östra Piren ska tas av Karlshamns kommunfullmäktige.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Björn Nurhadi (SD) berätta om varför kommun återigen måste skjuta till pengar till Östra piren. Foto: SVT Arkiv

BAKGRUND: SKATTEBETALARNA FÅR TÄCKA UNDERSKOTT

Det kommunala bolaget Karlshamnsfastigheter äger Östra Piren och byggnaderna som rymmer Netport Science Park, olika företag, restauranger och Blekinge tekniska högskola, samt nybygget av Östra Pirens etapp 5, Emigranten, som rymmer kontor, bio, konsertlokal och restaurang.

En ny värdering i slutet av förra året visar att fastigheterna sjunker i värde. Det kräver i sin tur ett aktieägartillskott från Karlshamns kommun.

Störst värdeminskning har nybyggda etapp 5, som sjunkit från tidigare 385 miljoner kronor till 297 miljoner kronor, alltså ett tapp på 88 miljoner kronor. Värderingen visar också att den nya byggnaden är värd mindre än hälften av byggkostnaden på 612 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Östra Piren i Karlshamn

Mer i ämnet