Hör Marcus Sandekjer, länsmuseichef, berätta om den ny utställningen i klippet ovan. Foto: SVT/Lucas Sjögren

Trots coronarestriktioner – museum öppnar ny utställning

Uppdaterad
Publicerad

På lördag öppnar Blekinge museum sin nya utställning. En utställning som beskrivs som deras största publiksatsning någonsin.

– Satsningen började vi planera för tre år sedan, då var det inte så många som visste att corona skulle komma, säger Marcus Sandekjer, länsmuseichef.

Med hjälp av ny teknik hoppas museet kunna berätta Blekinges historia på ett levande sätt som även ska intressera barn och unga. Dessutom har museets ytor gjorts om. Den tidigare öppna gården har stängts för att kunna användas som utställningsplats.

– Vi har nu byggt upp ett så kallat världsarvstivoli här på gården. Det är ett exempel på hur vi kan använda gården nu, säger Marcus Sandekjer.

Corona i Blekinge

Att utställning öppnas mitt i coronatider är enbart en slump enligt Marcus Sandekjer, då utställningen och ombyggnaden planerats länge. Att en öppning av museet ska bidra till någon smitta nu när det öppnar tror han inte heller är någon risk.

– Vi kommer bara att ta emot 50 personer åt gången. Vi har dessutom rådgjort med regionens smittskyddsläkare om hur vi ska agera inför öppnandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet