Kåre och Lilian vaknade av att deras hem och B&B stod i lågor. Nu, snart ett år senare har huset rest sig från askan. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Hemmet försvann i lågorna – har återskapats på ett år

Publicerad

En natt i januari vaknade Kåre Johansson och Lilian Broms Johansson av att deras hus på Björkholmen i Karlskrona stod i brand. Några timmar senare stod det klart att inget gick att rädda.

Redan samma natt bestämde de sig för att bygga ett nytt hus på platsen – ett precis likadant. Drygt ett år senare har drömmen blivit verklighet.

Kåre Johansson och Lilian Broms Johansson köpte huset på Björkholmen 2018. Huset fungerade både som deras hem men de drev också ett vandrarhem i huset.

Natten den 28 januari insåg att det brann i huset. Kåre Johansson försökte desperat att släcka och fick rökskador. Byggnaden gick inte att rädda och de fick inga ägodelar med sig mer än de kläder de hade på sig.

Nyhetsåret 2020 Blekinge

– Vi har fortfarande stressdrömmar ibland, berättar Lilian Broms Johansson.

Blev ett hovrättsfall

Det som orsakade branden var att en 23-årig man, som bodde på vandrarhemmet, hällde ut bensin och tände på. Han skadades själv svårt och dömdes av Blekinge tingsrätt till sex års fängelse för grov mordbrand, men hovrätten ändrade sedan domen till rättspykiatrisk vård.

Det har gjort att vi inte kan känna hat mot någon som är sjuk. För hade man hatat någon, då hade man varit kvar i branden på ett annat sätt, säger Kåre Johansson.

I klippet berättar paret om livet efter branden och visar runt i huset.

Paret längtar efter att få börja inreda huset i gammal stil med loppis- och auktionsfynd. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsåret 2020 Blekinge

Mer i ämnet