Sophia Ahlin är ordförande för Karlskrona Pride. Nu berättar hon om beskedet att genomföra parad till sommaren. Foto: Arkiv, SVT/Cajsa Bengtsson

Det blir Pridevecka till sommaren: ”Planerar för parad”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att prideparaden fick ställas in förra året till följd av corona, är nu förhoppningen att till sommaren trots allt kunna genomföra en fysisk parad. Den 9 till 15 augusti blir det Pride i Blekinge.

Föreningen Karlskrona pride skriver på sin facebooksida, ”Håll ut, håll avstånd, vaccinera er ni som kan så hoppas vi att vi ses i sommar.”

– Vi planerar just nu för fullt för att kunna genomföra en traditionell vecka och vi hoppas att den ska bli av. I värsta fall får vi köra digitalt i år igen, men pridevecka i någon form blir det i alla fall, säger pridegeneralen Sophia Ahlin (M).

Planen är även att få genomföra båtparaden för första gången runt Trossö i Karlskrona.

– Det var ju tanken att ha båtparad redan förra året, men tyvärr så blev det ju inte så.

Prideparad i Sölvesborg – för första gången

Under samma vecka är planen att hissa regnbågsflaggan och erbjuda aktiviteter även i övriga Blekinge.

Förra året var tanken att genomföra Sölvesborgs första parad, som en motdemonstration efter att kommunen bestämt att inte hissa flaggan på stadshuset något mer.

På grund av smittspridningen ställdes paraden in – men i år är den tillbaka igen.

– Vi har en dialog med kommunen och i så fall blir det första gången som den görs där, så det hoppas vi verkligen ska vara möjligt, säger Sophia Ahlin (M).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.