Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Han leder en grupp på Facebook med över en halv miljon följare – Vem är Peder Blohm Bokenhielm? Foto: TT/Claudio Bresciani

Dömde Olofströmsprofilen värvas till Folklistan

Uppdaterad
Publicerad

Bränsleupprorets ledare och tidigare Olofströmsmoderaten, Peder Blohm Bokenhielm, lämnade politiken 2023 efter att ha dömts för penningtvätt efter en kidnappningshärva i sin egen bostad.

Nu gör han politisk comeback i det nystartade partiet Folklistan.

Folklistan har skapat rubriker den senaste tiden efter att det stod klart att före detta KD-politikern Sara Skyttedal och socialdemokraten och entreprenören Jan Emanuel slog sig samman för att kandidera till EU-valet.

Nu har de värvat den tidigare bilhandlaren och politikern Peder Blohm Bokenhielm.

– Jag har haft kontakt med Jan Emanuel länge, och vi har diskuterat det här ett tag. Nu tog jag beslutet att kliva ur min trygghetszon, säger Peder Blohm Bokenhielm till Svenska dagbladet.

Kandiderar till EU-valet

Med över 500 000 följare på Bränsleupprorets Facebook-sida, hoppas nu Bokenhielm driva sin hjärtefråga på EU-nivå:

– De senaste fem åren har vi drivit opinionsbildning som varit så kraftig att den påverkat på riktigt. Nu måste vi upp på en högre nivå för att påverka till den grad att det blir åt det hållet vi vill, säger Peder Blohm Bokenhielm till Svd.

Tidigare dömd

Bokenhielm var tidigare aktiv inom moderaterna i Olofström men lämnade både partiet och länet 2023 efter domen om penningtvättsbrott – en dom som hovrätten i december samma år ändrade till penningtvättsförseelse.

Efter domen flyttade Bokenhielm från Vilshult i Olofströms till östra Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.