Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marcus Sandekjer har varit ordförande för föreningen bakom Bok och hav sedan 2020. Foto: SVT

Kritiserade bokfestivalen tillbaka: ”Värd att satsa på”

Uppdaterad
Publicerad

Efter anklagelser om jäv och dolda fakturor såg litteraturfestivalen Bok och havs framtid osäker ut. Men efter två års uppehåll återuppstår nu festivalen i maj – med mål att nå en bredare publik. Och till hjälp har man ett gäng femteklassare.

Efter SVT:s granskning av Bok och hav – som bland annat visat på dolda kostnader och jävsförhållanden kopplade till litteraturfestivalen – såg dess framtid osäker ut. Men under onsdagen kom beskedet att festivalen återuppstår.

Marcus Sandekjer, ordförande för föreningen bakom Bok och hav sedan 2020, har själv beskrivit festivalens varumärke som ”skadat”.

– Det återstår att se vad det har gjort för varumärket. Men vi behöver den här typen av arrangemang i Blekinge. Och det är många som efterfrågat festivalen. Därför väljer vi att genomföra den, säger han.

Barnen ska ge bredare publik

När festivalen kommer tillbaka i maj är det med fler förändringar än den nya styrelsen. Bland annat kommer festivalen att centraliserats till stortorget i Karlskrona. Man kommer även att ha färre programpunkter.

Det görs också en satsning på att nå en bredare målgrupp.  Därför har festivalen tagit hjälp av femteklassarna på Spandeltorpskolan i Karlskrona, som bland annat designat affischer och kommit med önskemål på författare som ska gästa festivalen.

– Jag ser fram emot att få se alla olika författare och kanske till och med träffa dem, säger Malte Sandell, som själv önskat Martin Widmark, författaren till Lasse-Majas detektivbyrå.

Hör mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar Bok och Hav

Mer i ämnet