Foto: SVT

Facket: ”Risk att personal säger upp sig”

Publicerad

Planerna på att behandla missbrukande män och kvinnor i samma byggnad får hård kritik från fackförbundet Vision: ”Det här är heltokigt – milt uttryckt.”

Huvudskyddsombudet Bebben Malmström på Vision är kritisk till Karlskrona kommuns planer på att ha behandlingshem för både missbrukande män och kvinnor i samma byggnad.

Han och personal på Karlskrona behandlingshem håller nu på att ta fram en risk- och konsekvensanalys för vad flytten skulle kunna innebära.

– Personalen har väldiga farhågor för att man blandar män och kvinnor. Det påverkar behandlingen negativt.

Kommunens plan är att ha kvinnorna och männen avskilda i varsin flygel av byggnaden.

– Det finns en dörr mellan – men problemet är att det finns en rastgård om man vill ut och röka och det finns balkonger som man kan få kontakt med varandra ifrån.

Kan säga upp sig

Om inte planerna ses över tror Vision att arbetsmiljön och behandlingens resultat kan bli lidande. 

– Risken är att personalen helt enkelt säger upp sig därför att de inte tycker att det här är en hållbar arbetssituation, säger Malmström.

Från socialförvaltningen och socialnämnden håll är man övertygade om att behandlingshemmen kan ligga bredvid varandra.

– Det är förvaltningens bedömning att det kommer att fungera och jag känner mig trygg i att de har gjort en riktig bedömning, säger socialnämndens ordförande Peter Johansson (S).

Se mer av Visions kritik i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.