Foto: SVT

Kvinnojourens kritik: ”Kvinnorna riskerar att möta sina förövare”

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnojouren är kritisk till planerna på ett behandlingshem för både missbrukande män och kvinnor i samma byggnad.

– Det kan leda till att kvinnor inte vågar ta den hjälp de blir erbjudna, säger Ulrika Bodin på Kvinnojouren Karlskrona.

Karlskrona har under fyra år stått utan ett behandlingshem för missbrukande kvinnor. Så när Kvinnojouren fick höra att det nu planeras för ett nytt behandlingshem togs nyheten emot med glädje.

Men den glädjen grusades när det stod klart att kommunen vill att både män och kvinnor ska behandlas i samma byggnad.

– Ur en trygghets- och säkerhetssynpunkt tycker inte jag det är lämpligt, säger Ulrika Bodin.

Utsatt situation

Hon menar att kvinnor som lever med missbruk ofta lever i en mycket utsatt situation, där det är vanligt att kvinnan utsätts för fysiskt och psykiskt våld av män som de är i beroendeställning till.

– Genom att ha behandlingshemmen under samma tak så utsätts kvinnan för en risk att möta sin förövare eller andra förövare inom missbrukarkretsen.

Separata ingångar

Kommunens plan på byggnaden är att lokalerna inte ska vara gemensamma och hemmen ska ha egna entrédörrar. Men enligt Ulrika Bodin är det ändå för nära och riskerna för stora.

– Det är en liten stad vi lever i och många känner varandra. Så bara det att kvinnan kan stöta på bekanta till mannen kan göra att hon inte känner sig trygg på behandlingshemmet, säger Ulrika Bodin.

– Det kan leda till att kvinnan avbryter sin behandling för att hon inte vågar eller kan tillgodose den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.