Foto: SVT

Åklagaren: Här torterades offret

Uppdaterad
Publicerad

I 18 timmar plågades offret innan han lyckades fly från lägenheten i Karlskrona. Åklagaren beskriver den utdragna våldshandlingen som tortyr.

Den brutala misshandeln, som ska ha påbörjats den 6 februari i år, är just nu ett högprioriterat ärende för polis och åklagare.

– Mellan 15 och 20 poliser jobbar just nu med fallet. Det är full fart och ingenting lämnas åt slumpen. En mängd vittnesförhör ska genomföras och det finns tekniska beslag som mobiltelefoner, datorer och kameror som ska undersökas. Spår har skickats till NFC (Nationellt forensiskt centrum) , säger åklagare John Dagnevik.

Tortyrmisshandeln i Karlskrona

Offret, en 20-årig man, ska ha befunnit sig i bostaden tillsammans med de nu sju häktade personerna. Enligt uppgift till SVT Nyheter Blekinge ska bråket ha startat med en misstanke om att 20-åringen stulit tabletter och en parfym i lägenheten. Därefter spårade festen ur i ett gemensamt och utdraget våldsutbrott mot den unge mannen. 20-åringen påträffades först över 18 timmar senare, när han blodig och illa skadad tog sig fram på en gata i närheten av den misstänkta brottsplatsen.

– Utifrån de uppgifter som finns tillgängliga i nuläget skulle jag vilja beskriva det som att han utsatts för en tortyrliknande behandling. Olika typer av tillhyggen har använts, säger John Dagnevik.

Flera av de inblandade har figurerat i narkotikarelaterade ärenden. Några av dem är sedan tidigare också dömda för olika våldsbrott. 

Sju personer, sex män och en kvinna, sitter häktade och det är inte uteslutet att åklagaren kommer att skärpa rubriceringen inför en omhäktning.

– Tänkbara rubriceringar kan vara synnerligen grov misshandel och människorov. Det blir i så fall i en skärpande riktning. 

20-åringen, som vårdats för svåra kroppsskador, förhördes under tisdagen.

– Jag kan säga att han är långt ifrån återställd, säger John Dagnevik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tortyrmisshandeln i Karlskrona

Mer i ämnet