Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ditte Andreasen Nilsson och Per Lindholm vårdar många av de i Blekinge som söker hjälp för sina opioidberoenden. Foto: SVT/Erik Alfredsson

Här vårdas Oxycontinberoende: ”Återfall en del av tillfrisknandet”

Uppdaterad
Publicerad

På beroendemottagningen i Karlskrona behandlas de som har någon form av opiatberoende. Det vanligaste beroendet hos de inskrivna är just Oxycontin.

– Det är oroande hur lättillgängligt det är, och att många unga aningslöst verkar prova det de får av kompisar, säger Per Lindholm, läkare.

Av de olika opiatberoenden som finns – exempelvis heroin, tramadol och oxikodon – är det just Oxycontinberoende som är det absolut vanligaste på beroendemottagningen i Karlskrona. Totalt behandlas i dag 40-50 patienter på mottagningen för just Oxycontinmissbruk.

– Kickeffekten i Oxycontin är starkare. Det är därför fler söker sig till det, säger Per Lindholm, läkare på avdelningen.

SVT granskar missbruket i Karlshamn

”Värsta som finns”

Patienterna som söker sig till mottagningen  får vård enligt ett program som kallas LARO, läkemedelsassisterad behandling vid opioidberoende. Först får patienterna inneliggande vård under den första avtändningen, därefter behandlas de med andra starka läkemedel i kombination med terapi, för att bli av med beroendet.

– Abstinensen beskrivs som det värsta som finns. Det är diarréer, svettningar, kräkningar och ångest. Man kan jämföra det med en svår vinterkräksjuka, men det tycker nog patienterna är alldeles för milt uttryckt, säger Ditte Andreasen Nilsson, sjuksköterska.

Men vem som beviljas LARO är hårt reglerat av Socialstyrelsen – i princip krävs det att alla andra möjligheter är uttömda. Och för vissa kan behandlingen bli livslång.

– Jag delar inte polisens eller kommunens bild att ingen blir fri från ett Oxycontinberoende. Återfall är visserligen väldigt vanligt, men det ser vi som en del av tillfrisknandeprocessen.

Frivillig vård

Mottagningen har fått kritik av anhöriga och missbrukare som SVT har pratat med, för att de inte ger tillräcklig hjälp eller motivation för patienterna att stanna.

– Vi har ingen möjlighet att sätta tvång på en patient, eftersom det är en frivillig vård. Vi försöker motivera på alla sätt vi kan, men ibland blir drogsuget för starkt, säger Per Lindholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar missbruket i Karlshamn

Mer i ämnet