Foto: TT

Hockeybiljetter till utsatta skänktes till vänner: ”För jävligt”

Publicerad

För att erbjuda ekonomiskt utsatta personer möjlighet att se elithockey i Karlskrona startades insamlingen Familjehockey. Stödkassen Blekinge togs in som hjälp för att välja ut vilka som skulle få biljetter – och skickade bland annat privata vänner och bekanta.

Insamlingen Familjehockey drog igång när Karlskrona HK spelade i SHL. Målet var att låta folk som i vanliga fall kanske inte hade råd att gå på hockey en möjlighet till en helkväll på arenan.

Genom donationer, auktioner och insamlingar drogs det in stora summor pengar – och Stödkassen Blekinge togs in för att utse vilka som skulle få gå.

– De utsåg bara familjerna och vi samlade in pengarna, säger Nicklas Thörngren, en av de två ansvariga bakom Familjehockey.

Bjöd på allt via Stödkassen

Men förutom familjer som faktiskt befann sig i ekonomiskt trångmål gav Stödkassens ansvariga bort biljetter till vänner och bekanta. Till en av vännerna sade Stödkassens ansvariga att de bjöd på allt via föreningen.

– Jag ifrågasatte det redan då, för jag var inte särskilt utsatt utan tjänade rätt bra. Jag blev förvånad, men glad, säger den som fick erbjudandet.

Även andra bekanta har berättat för SVT att de erbjöds biljetter trots att de inte var i något ekonomiskt behov.

Men biljetter gick även till flera familjer som faktiskt var i ekonomiskt trångmål.

I ett sms svarar Stödkassens ansvariga:”Frågan som ställdes bland vänner var om de visste någon som kanske inte hade det så gott och var hockeyintresserade. Man behöver ju inte söka hjälp hos oss om man inte har råd att gå på hockey”.

Hon skriver vidare att många datum inte gick att få familjer till och att de själva tillfrågats ifall de kunde gå, men då avböjde. Hon skriver också att ingen av familjerna hade det ”tjockt i kassan”, och att de vid tillfällen uppmanats att hitta familjer snabbt, oberoende inkomst, då bokade familjer ställt in.

”Det är för jävligt”

Men att vänner och bekanta valdes ut till Familjehockeyn väcker ilska hos de ansvariga.

– Jag tycker det är för jävligt. Vi samlade bara in pengarna, de utsåg familjerna. Jag tycker det är jäkligt dåligt gjort, säger Nicklas Thörngren, en av de två ansvariga bakom Familjehockey.

– Är det såhär så är det ju tråkigt naturligtvis. Det där var inget vi satt och dubbelkollade, vilka det var som fick gå. Vi kommer att fortsätta stötta olika typer av organisationer, men kommer försöka prata med dem så att hjälpen går dit den ska, säger Tobias Larsson, ordförande i Karlskrona HK.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar stödkassen Blekinge

Mer i ämnet