Foto: SVT

Tortyrövergreppen kan ha pågått i 18 år

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen kring den tortyrmisstänkte idrottsprofilen i Blekinge fortsätter att växa. Nu visar det sig att polisen har hittat flera filmer med brottsliga handlingar som kan vara över 15 år gamla.

Den misstänkte 40-åringen har ansetts vara en förebild och profil inom sin idrott – och genom den ska han ha lockat ungdomar till sin bostad och andra platser i Sverige och utfört grova övergrepp mot pojkarna. Ursprungligen greps han för 28 olika övergrepp mot fem målsäganden, men två veckor senare hade utredningen vuxit till 94 övergrepp mot minst tio ungdomar, där det första brottet begicks under 2007.

Flera brott är preskriberade

Nu visar det sig att idrottsprofilen kan ha begått brott långt tidigare än så.

Idrottsledare dömd för övergrepp

– Vi har anträffat bilder och filmer som är äldre än tio år, och där brotten därför är preskriberade, säger John Dagnevik, kammaråklagare och förundersökningsledare i fallet.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Blekinge kan övergreppen ha börjat så tidigt som för 18 år sedan, år 1999.

– Det är inga uppgifter jag kan kommentera. Det jag kan säga är att vi har ett antal fall som är preskriberade, säger John Dagnevik.

Mer filmmaterial att gå igenom

Ett stort arbete pågår just nu med att gå igenom mannens sparade filmer – en uppgift som polisen ännu inte har gått i mål med.

– Det handlar om ett väldigt omfattande filmmaterial, bland annat på övergreppen. Vi har identifierat alla målsäganden som har synts i filmerna och varit i kontakt med dem, säger John Dagnevik.

Mannen greps och häktades i slutet av januari och är nu på sannolika skäl misstänkt för 94 fall av grov misshandel och grovt olaga tvång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrottsledare dömd för övergrepp

Mer i ämnet