Konsulten Leifh Stenholm har hittills fått cirka 170 000 kronor för den planerade boken om Fredrikskyrkan – som ännu inte blivit utgiven. Foto: SVT

Konsult fick pengar för kyrkbok som inte finns

Publicerad

Den påkostade renoveringen av Fredrikskyrkan skulle dokumenteras i en bok. Fyra år senare har författaren Leifh Stenholm redan fått runt 170 000 kronor för arbetet – men utan att någon bok har givits ut.

Nu har kyrkan satt stopp för nya utbetalningar för boken.

Pastoratet Karlskrona-Aspös dåliga ekonomi har gjort att sex anställda har blivit uppsagda och församlingen har fått dra ner på verksamheter. SVT Nyheter Blekinge har i flera reportage rapporterat om den ekonomiska utveckningen, och hur församlingen gick från ekonomiskt välmående till att ha skulder på nära 50 miljoner.

En huvudanledning är den omfattande renoveringen av Fredrikskyrkan, ett projekt som fick stor uppmärksamhet när det påbörjades, men som också blev betydligt dyrare än planerat.

Krisen i Karlskronakyrkan

”Lagt ner mycket tid”

2016 påbörjade konsulten Leifh Stenholm ett bokprojekt om den stora renoveringen – och började fakturera för de arbetstimmar som lagts ner på boken. Mellan 2016-2018 fick han omkring 170 000 kronor för boken, som än i dag – två år efter Fredrikskyrkans invigning – inte är utgiven.

– Jag har lagt ner mycket jobb på den, men den är inte färdig. Och nu vet jag inte hur man vill förhålla sig till boken eftersom det blivit som det blivit med ekonomin, säger Leifh Stenholm.

Stenholm bekräftar att han fått förskott för boken. I november 2019 fakturerade han ytterligare 92.750 kronor.

Stoppas av församlingen

Att konsulten redan fått pengar för boken kom som en överraskning för den vikarierande kyrkoherden Eva-Karin Lindgren, som tills vidare stoppat den nya fakturan.

– Det ska till både utgivning och formgivning, vilket inte är något jag har sysslat med tidigare. Vi måste se slutsiffran innan vi kan se vad vi ska göra, säger Eva-Karin Lindgren.

Det saknas dessutom kontrakt för boken.  Det var kyrkorådet som fattade beslutet att den skulle göras, och ett bidrag från stiftet på 100 000 kronor söktes och beviljades. Pengarna har dock inte utbetalats och nu ska kyrkorådet träffa Leifh Stenholm för att diskutera boken – vilken kyrkorådets ordförande Gertie Olsson (S) ännu inte sett.

– Det hoppas jag få göra på det inplanerade mötet.

Vad tänker du om att ni har betalat 170 000 kronor för något ni inte har fått ta del av?

– Det är väl inte så bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Karlskronakyrkan

Mer i ämnet