En 32-årig man och hans 31-åriga hustru åtalas för mordet på Yara. Foto: SVT

Teorin: Misshandlades med brödkavel och elsladd

Uppdaterad
Publicerad

Den rättsmedicinska utredningen slår fast att Yara dödades av grovt våld eller kvävning. Slagen ska ha utdelats med dels en brödkavel, dels en förlängningssladd.

Polisens brottsplatsundersökning pekar, enligt vad Blekingenytt erfar, på att det dödande våldet i huvudsak skett i flickans sovrum samt i en angränsande klädkammare. I båda rummen påträffades blod. På ett blodigt papper utanför klädkammaren fann polisen den 31-åriga kvinnans fotspår. Enligt åtalet ska flickan ha misshandlats med slag över hela kroppen och en misstanke är att de åtalade använt en brödkavel.

En sådan med tydliga blodbesudlingar hittades i köket och en teknisk utredning visar att den bar DNA-spår av både Yara samt den 31-åriga kvinnan. Också en förlängningssladd beslagtogs ur ett skåp i bostaden. Även den bar synliga spår av blod. Flera förhör har hållits med personal och kamrater på Yaras skola samt med grannar till familjen.

Fallet Yara

Blåmärken

Där framgår att det under en tid funnits misstankar om att flickan farit illa i hemmet. Yara ska ha kommit med blåmärken till skolan och vid något tillfälle också ha haltat. Flickan ska också själv vid något tillfälle ha berättat att den 32-årige mannen ibland brukade fimpa cigaretter på hennes fötter.

Den 32-årige mannen har hela tiden nekat till att ha orsakat Yaras död – han pekar i stället ut sin hustru som gärningsperson. Den 31-åriga kvinnan nekar också till brott, men uppger att hon under dagen och kvällen varit ensam hemma med de tre barnen. Hon menar att skadorna på Yara måste ha orsakats av någon utomstående under den aktuella dagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Yara

Mer i ämnet