Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Oviss framtid för hälsoarenan – pengar saknas Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Idrottsförbundet lämnar hälsoarenan

Publicerad

Blekinge Idrottsförbund ger upp hälsoarenan på Rosenholm.
Trots månader av förhandlingar är fortfarande ingen beredd att betala för verksamheten.
Därmed riskerar kommunen flera miljoner i hyra – för tomma lokaler.

Kommunens hyresavtal sträcker sig över 2021 och lyckas kommunledningen inte hitta någon ny aktör blir det skattebetalarna som får betala för den tomma träningsanläggningen.

– Det har visat sig svårt att hitta någon annan aktör som är beredd att ta över. Vi har gjort ansträngningar, säger kommundirektör Carl-Martin Lanér.

Någon överenskommelse mellan Blekinge Idrottsförbund – som drivit verksamheten – och tilltänkta finansiärer har fortfarande inte träffats.

Och tiden är knapp.  Den 31 augusti upphör hyresavtalet.

De senaste åren har Karlskrona kommun ensam skjutit till pengar – sedan både BTH och region Blekinge dragit sig ur.

I den utvärdering som gjorts finns en plan för en långsiktig samfinansiering, samtidigt som det slås fast att projektets initiala målsättning misslyckades.

– Frågan om det ska sitta en ”öppet- eller stängtskylt” på dörren ligger hos kommunen, säger distriktsidrottschef Patric Nilsson.

Krävs snabba beslut

Ansvariga politiker i Karlskrona har sagt nej till fortsatta hyressubventioner eftersom grundplanen var att Idrottsförbundet skulle ha hittat en modell för egen finansiering.

– De sista tre åren har vi ekonomiskt burit själva. Det är orättvist att säga att ansvaret för framtiden nu ligger hos oss. Vi avvaktar vad Region Blekinge och BTH är beredda att bidra med. Men jag är inte särskilt optimistisk. Vi måste fatta ett skarpt beslut inom en vecka, säger Carl-Martin Lanér.

Pengar saknas

Det har historiskt varit svårt att plocka ut marknadsmässiga priser för de skolor, idrottsföreningar och privatpersoner som regelbundet nyttjat faciliteterna.

Pengarna räcker inte till.

– Vi saknar de ekonomiska krafterna och därför lämnar vi nu driften, säger Jeanette Andréasson Sjödin, ordförande i Blekinge Idrottsförbund. 

Blir det ingen lösning lämnar Idrottsförbundet lokalerna på Rosenholm i månadsskiftet augusti-september.

– Då blir det en idrottsanläggning mindre i kommunen, säger Jeanette Andréasson Sjödin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer