Hör Gabriel Norrgård berätta om varför han tog sig an uppdraget som kyrkoherde i Karlskrona-Aspö pastorat. Foto: SVT

Nya kyrkoherden efter krisen: ”Finns en längtan att börja jobba”

Uppdaterad
Publicerad

Gabriel Norrgård tar över som kyrkoherde i Karlskrona-Aspö pastorat – ett pastorat med turbulenta år bakom sig, med ekonomisk kris, skandalrenovering, uppsägningar och personalflykt.

– Nu finns det en väldig längtan att börja jobba, säger Gabriel Norrgård.

Det är påskvecka – och den första veckan på nya jobbet för Gabriel Norrgård, 55 år. Han har arbetat i olika församlingar i Kalmar de senaste 15 åren.

Nu har han tagit sig an uppdraget som kyrkoherde i pastoratet Karlskrona-Aspö.

Krisen i Karlskronakyrkan

– Det är alltid ett bra läge att komma in när något har varit i botten, landat och faktiskt kunnat räddas upp, säger Gabriel Norrgård.

Uppsägningar och dålig arbetsmiljö

SVT Nyheter Blekinge har i flera reportage avslöjat hur pastoratets ekonomi raserades av den fördyrade renoveringen av Fredrikskyrkan – som ledde till att sex anställda fick sluta – men även hur dålig arbetsmiljö och lågt förtroende för den tidigare ledningen fått personal att lämna pastoratet.

Hur ska du få personalens förtroende?

– Jag kan bara gå in och och vara mig själv. Det viktigaste för mig är att lyssna in och lära känna folk för att bygga upp ett förtroende. Jag hoppas att tillsammans med personal hitta en väg framåt, säger Gabriel Norrgård.

I videoklippet svarar Gabriel Norrgård på fyra frågor om påsken och hur han ser på tidigare turbulens i pastoratet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Karlskronakyrkan

Mer i ämnet