Polska myndigheter utreder mord efter att ett barn och en mamma dött sedan de fallit överbord. Foto: SVT

Dödsfall på Polenfärjan utreds som mord

Uppdaterad
Publicerad

Polska myndigheter utreder nu händelsen där en mamma och ett barn fallit överbord från Polenfärjan Stena Spirit. Ärendet rubriceras bland annat som mord.

Det var vid 16-tiden på torsdagen som larmet kom att en sjuåring och en mamma fallit från en färja mellan Gdynia och Karlskrona.

En stor räddningsinsats drog igång med både Natofartyg, flygplan och helikoptrar. Vid 17.30 meddelades att båda hittats och förts till sjukhus i Karlskrona. Under fredagen kom besked att de avlidit.

Dödsfall på Polenfärjan

Rubriceras som mord

Båda är polska medborgare. Inledningsvis utreder svensk polis ärendet, som rubriceras som mord. Men på lördagen kom besked om att även polska myndigheter utreder händelsen.

– Det har varit lite olika turer eftersom det är ett danskregistrerat skepp, på internationellt vatten och polska medborgare, säger polisens presstalesperson Jimmy Modin.

I Polen inledde man först en utredning om vållande till annans död. Men på lördagen ändrades det enligt polska medier till mord samt självmord, något som BLT var först att berätta om.

Det var under lördagen oklart om svenska Åklagarmyndigheten är fortsatt inblandade. Enligt myndighetens presstalesperson avslutas normalt ett ärende även hos Åklagarmyndigheten om det flyttas över till ett annat land. Under söndagen meddelade myndigheten att händelsen kommer utredas parallellt i Polen och Sverige.

Svarta lådan kontrolleras

Danska haverikommissionen meddelade på lördagen att fartygets så kallade svarta låda kontrolleras.

– Vi samlar information i samarbete med Stena Line. Vi har kontrollerat att de har säkrat svarta lådan. Med hjälp av den, vittnesmål och övrig information ska vi undersöka om det är en olycka som skett. Om det visar sig att något brott begåtts är det upp till andra myndigheter att göra en brottsutredning, säger utredare Morten Fredriksen.

Hör en av helikopterpiloterna om insatsen och känslorna efteråt:

Helikopterpiloten om insatsen: ”Det är svårt – helt klart” 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsfall på Polenfärjan

Mer i ämnet