Pressträff med det nya styret i Sölvesborg. Från vänster Ulf Svensson (C), Daniel Berg (S) Birgit Birgersson Brorsson (S), Kith Mårtensson (M), Bengt-Åke Karlossn (M) och Anders Jönsson Sölvesborg- och Listerpartiet. Foto: Magnus Lejhall / TT

Samstyret faller – ny allians tar över i Sölvesborg

Uppdaterad
Publicerad

Efter de interna striderna faller Samstyret i Sölvesborg.

På fredagen presenterade Moderaterna, Socialdemokraterna, Centerpartiet och SoL-partiet en ny allians vid en presskonferens.

Sverigedemokraterna förlorar därmed sin starka ställning i Sölvesborg, som tidigare kallats partiets ”skyltfönster”.

Den senaste veckans interna turbulens inom Samstyret slutade med en kraschlandning och därför får Sölvesborg ett helt nytt styre de kommande fyra åren – trots SD:s framgångar i valet med 38,9 procent av rösterna.

Presenterades vid presskonferens

Vid en presskonferens klockan 11 presenterades den nya konstellationen med representanter för Moderaterna, Socialdemokraterna, Centerpartiet och det lokala SoL-partiet.

Valet 2022 Blekinge

– Nu får vi ett närvarande styre i stället för ett frånvarande. Tidigare har ju Kith (Mårtensson) fått arbeta dubbelt eftersom Louise (Erixon) inte varit närvarande särskilt ofta i stadshuset, säger Birgit Birgersson Brorsson (S), som blir kommunstyrelsens ordförande.

Kith Mårtensson (M):

– Sölvesborgs bästa är vårt mål och vi har insett att detta är den enda möjligheten för oss. Våra samtal med S har kantats av ömsesidig respekt, säger hon.

Kommunstyrelsens ordförande blir alltså, enligt förslaget, Birgit Birgersson Brorsson (S) – men också M-ledaren Kith Mårtensson blir kommunalråd.

Så här blev mandatfördelningen i Sölvesborgs kommun. Foto: SVT Design

Louise Erixon (SD): Chockad

Sverigedemokraternas Louise Erixon säger att hon blev chockad av dagens besked, och att hon ser det som ett stort svek av Moderaterna.

Kristdemokraternas gruppledare Robert Manea beskriver morgonens besked som ”mycket överraskande”.

– Jag är mållös, faktiskt. Visserligen hade vi på känn att det fördes andra samtal, men jag måste få tid att smälta detta. Framför allt är jag förvånad över hur SoL-partiet har agerat, säger han. 

SoL-partiets ledare Anders Jönsson förklarade partiet omsvängning så här på presskonferensen:

– Vi är beroende av ett stort parti för att kunna realisera vår politik och när vi märkte att Samstyret började vackla började vi titta efter andra alternativ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Blekinge

Mer i ämnet