Elina Gustafsson (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Karlskrona. Foto: SVT

S-toppen visste om Idas ärende – krävs på avgång

Uppdaterad
Publicerad

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Elina Gustafsson (S) fick höra talas om Idafallet för två veckor sedan, men vidtog inga åtgärder. Samtidigt reagerar oppositionspartierna SD och KD kraftigt och kräver hennes avgång.

– Jag fick veta det för två veckor sedan och tog för givet att det redan var polisanmält, säger Elina Gustafsson (S).

Panncentralen är en del av den enskilda föreningen Mellanstadens Folkets Hus och Parker, och får bland annat bidrag av Karlskrona kommuns kultur- och fritidsnämnd. För två veckor sedan fick nämndsordföranden höra talas om Idafallet – då av verksamhetsledaren Sebastian Chavez.

– Det som har hänt är förfärligt och oförsvarligt på alla vis. När jag fick höra om det tog jag för givet att det var polisanmält, och det fick jag också höra av en annan person i förra veckan. Men omfattningen på det hela, och det här som Sebastian Chavez säger i dag om hur han agerade, det kände jag inte till, säger Elina Gustafsson (S).

Granskningen av Panncentralen

Hur agerade du när du först fick veta det?

– Jag pratade med några i kommunpolitiken om själva händelsen.

Du kunde inte ha agerat annorlunda?

– Jag vet inte vad mer jag skulle ha gjort. Man måste komma ihåg att det här är en enskild förening och en egen juridisk person. Jag har inget arbetsgivaransvar, däremot har vi delvis ansvar för den verksamhet de söker stöd för. Och den kommer vi följa upp och granska.

Avgångskrav från oppositionen

Oppositionspartierna reagerar kraftigt, och såväl Sverigedemokraterna som Kristdemokraterna menar att de politiker som känt till fallet men inte agerat bör avgå efter SVT:s avslöjande.

– Elina Gustafsson bör ställa sin plats till förfogande. När sådant här uppstår måste man kraftfullt ta avstånd och begära en utredning och syna verksamheten i sömmarna – direkt. Allt annat förefaller ganska orimligt, säger Christopher Larsson (SD), gruppledare.

Även Kristdemokraterna kräver åtgärder och avgångar. I ett uttalande skriver de att de förutsätter att Socialdemokraterna går till botten med vilka politiker som haft vetskap om ärendet utan att agera.

Billy Åkerström, gruppledare Kristdemokraterna. Foto: Privat/TT

– Är det så att det här har varit känt hos någon politiker så anser vi att den personen ska ställa sin plats till förfogande, säger Billy Åkerström (KD), gruppledare.

M vill se interngranskning

Även Moderaterna kräver en interngranskning.

– Jag är otroligt bestört. Sånt här måste polisanmälas direkt, inga undantag. Extra olyckligt när personen i fråga är i behov av särskilt stöd och inte får det stödet. Jag hoppas att det även görs en intern granskning där man går till botten med vad som hänt. Verksamheten är och har varit väldigt viktig och betydelsefull för många ungdomar i och utanför området, säger Sophia Ahlin (M), andre vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskningen av Panncentralen

Mer i ämnet