Foto: Anders Wiklund/TT

Så är det politiska förhandlingsläget i din kommun

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Just nu pågår förhandlingar om vilka som ska ha makten kommande fyra år, runt om i Blekinge. Hittills har två styren blivit klara – och i dag presenteras styret i Ronneby på en presskonferens.

Region Blekinge

Den nya regionallians som Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet presenterade såg ut att hotas, då samarbetet väckte missnöje inom KD – och partiet inledde parallella förhandlingar med Moderaterna och Sverigedemokraterna i syfte att hitta en högermajoritet. Men under måndagen stod det klart att den ursprungliga alliansen gäller.

Karlskrona

Allt tyder i nuläget på att det blir ett samlat högerstyre med M, KD, L och SD. Det som stört förhandlingarna är SVT:s avslöjande om att tre av partierna i en första förhandlingsrunda delade makten mellan sig – och exkluderade SD. Agerandet irriterade SD:s gruppledare Christopher Larsson som först denna vecka bjudits in till samtal. Mot den bakgrunden kommer Larsson att kräva ett påtagligt formellt inflytande i den nya koalitionen – annars blir det svårt att forma ett majoritetsstyre i Karlskrona.

Ronneby

SD gruppledare i Ronneby, Nicolas Westrup, har meddelat att partiet inte längre nöjer sig med sin roll som kommunens vågmästare. I stället vill partiet bilda ett nytt styre tillsammans med M, KD och L. Tillsammans når de fyra partierna en majoritet med 26 mandat. Den tidigare allianskollegan, Centerpartiet, vill inte styra tillsammans med SD. Styret kommer att presenteras på en presskonferens klockan 12 i dag.

Karlshamn

Frågan är vilka alternativ som återstår i Karlshamn, där förhandlingarna mellan olika potentiella styren går trögt. Centerpartiets gruppledare Mats Dahlbom har uttryckt sitt missnöje med det tidigare samarbetet med S och MP – och vill istället se ett alliansstyre med M, KD och L. De fyra partierna är dock beroende av stöd från SD för att nå en majoritet. Men ett nytt styre kan vara klart till veckans slut, enligt källor som SVT pratat med.

Olofström

I Olofström behåller S makten i ett majoritetsstyre, med hjälp av det nya samarbetspartiet C. De två partierna presenterade det nya styret på en pressträff den 17 september – och konstaterade att det inte kommer bli ”friktionsfritt”.

Sölvesborg

SD blev de stora vinnarna i Sölvesborg, när partiet ökade från 14 till 20 mandat. Inför valet var kommunstyrelsens ordförande Louise Erixon (SD) tydliga med att hon vill se ett fortsatt Samstyre. Något som även M:s gruppledare Kith Mårtensson hoppas på –  och de båda partierna har ett möte inbokat på tisdagen. Klart är också att Erixon – trots interna strider och sjukskrivning – behåller greppet om partiet lokalt. Under måndagskvällen fick hon förnyat förtroende som gruppledare och kommer med största sannolikhet att fortsatt vara kommunstyrelsens ordförande i kommunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Blekinge

Mer i ämnet