Den tidigare kultur- och fritidschefen Elina Tyrberg ledde arbetet under de år Max Dager betalade fakturor åt föreningen Bok- och hav. Foto: Karlskrona kommun/SVT

Svårt att få svar från tidigare chefen – vägrar intervju

Publicerad

Den tidigare kultur- och fritidschefen Elina Tyrberg ledde arbetet under de år Max Dager beviljade bidrag till hustruns lön och betalade fakturor åt föreningen Bok- och hav. Men hur mycket Tyrberg kände till är i dag svårt att få svar på.

Hon vägrar nämligen att låta sig intervjuas av SVT.

I en månads tid har SVT Nyheter Blekinge sökt Elina Tyrberg – numera chef för funktionsstödsförvaltningen – för att boka en intervju med frågor om hennes vetskap om Max Dagers agerande och nära privata koppling till festivalledningen.

Klart sedan tidigare är att Tyrberg 2019 gav Dager en skriftlig varning, sedan han vid upprepade tillfällen brustit i sin ekonomiska hantering av olika kommunala projekt.

SVT granskar Bok och Hav

Nu önskade SVT bland annat få svar på vad Elina Tyrberg känt till om Max Dagers uppgörelser med föreningen och om hon vetat om att han totalt betalat drygt 1,6 miljoner till föreningen under festivalens tre år.

Men trots upprepade förfrågningar vill den tidigare chefen för kultur- och fritdsförvaltningen inte medverka i en tv-intervju.

”Hoppas du förstår att jag behöver ha fullt fokus på nuvarande uppdrag.”, skriver hon i ett av flera mejl till SVT.

Svarar till slut – skriftligen

I stället hänvisar hon till efterträdaren Per Gjörloff – som började sin tjänst i Karlskrona den 16 augusti i år.

Till slut skickar Elina Tyrberg några kortfattade, skriftliga svar:

Kände du till att kommunen täckte upp kostnader för flera hundra tusen utöver de bidrag som föreningen beviljats?

”Exakt vilka belopp har vi olika bilder av. Detta måste vi få titta på, vilket då görs av de som arbetar i förvaltningen. Några av de kostnader som härleds till dessa program var föremål för varning.

Har du godkänt att kommunen täckte upp kostnader utöver de beviljade bidragen?

”Nej.”

Se när SVT:s reporter försöker få svar av den nyanställde förvaltningschefen Per Gjörloff i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Bok och Hav

Mer i ämnet