Peter Thyrén (SD), Emilie Pilthammar (M) och Niklas Joelsson (M) avgår alla efter den kritiserade bilden. Foto: Sölvesborgs kommun

Alla toppolitikerna har avgått efter skandalbilden

Uppdaterad
Publicerad

Bilden i sociala medier där tre kommunala toppolitiker i Sölvesborg skämtar om gruppsex har väckt stark kritik. Under måndagen valde samtliga inblandade att lämna sina uppdrag.

Bilden som publicerades natten till söndag föreställer kommunalrådet Emilie Pilthammar (M) tillsammans med Peter Thyrén (SD), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, och Niklas Joelsson (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

I bilden, som Aftonbladet var först att rapportera om, skämtar politikerna om gruppsex och Pilthammar står framåtböjd mot Joelsson som håller en flaska mellan benen. Bakom henne står Thyrén med händerna på hennes bak.

Distriktsordförande: ”Totalt omdömeslöst”

I texten till bilden skriver Pilthammar: ”Känsliga och lättkränkta tittare varnas! Alla medverkande är med på kollaget och gör det för skojs skull. Ingen behöver anmäla eller känna sig utsatt! (Och bilden betyder inte att vi på något sätt förespråkar sexuella trakasserier eller tafsande så alla är på det klara med det!) Vi är ironiska!

Inlägget väckte snabbt stark kritik både utifrån och internt och under måndagskvällen höll Samstyret – där M, SD, KD och SoL ingår – ett krismöte i Sölvesborg om den kritiserade bilden.

”Betett mig omdömeslöst och respektlöst”

Men redan under måndagseftermiddagen meddelade Peter Thyrén (SD) att han lämnade sitt uppdrag som ordförande i kultur- och fritidsnämnden med omedelbar verkan.

– Jag ser positivt på att han själv fattat detta beslut, sa Louise Erixon (SD), kommunalråd i Sölvesborg, i ett pressmeddelande.

Kort därefter lämnade även Niklas Joelsson (M) sin roll som ordförande i barn- och utbildningsnämnden. I ett pressmeddelande ber han om ursäkt för sitt agerande och skriver:

 ”Under helgen har jag betett mig omdömeslöst och respektlöst. Ett sådant beteende ska inte förknippas med Sölvesborgs kommuns barn- och ungdomsverksamhet.”

”Jag ber alla om ursäkt”

Kort efter att nyheten om bilden publicerats sa Emilie Pilthammar till Aftonbladet att det hela var ett skämt och skulle ses som ett inlägg i debatten om Peter Lundgren (SD):

– Jag är inte så känslig själv och har aldrig varit och tycker att debatten går överstyr. Så det vi spexar om är att man måste kunna se att allt behöver inte vara så allvarligt alltid.

Men sent på måndagskvällen gick kommunalrådet ut och sa att hon ångrade inlägget – och meddelade även sin avgång, rapporterar Blekinge Läns Tidning.

– Jag avgår från allt. Jag lämnar politiken helt och hållet, säger hon till tidningen.

– Jag ber alla om ursäkt. Och den kommer från djupet av mitt hjärta.

SVT Nyheter har sökt de inblandade utan framgång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritik mot toppmoderat

Mer i ämnet