Tullverket: ”Läckage från fabriker i Östeuropa”

Publicerad

Oxycontinet som missbrukas i Karlshamn kommer från fabriker i Östeuropa och förs in främst via Öresundsbron och genom posten. Det är Tullverkets bedömning, som hade velat ha kraftigt utökade resurser för att kunna stoppa drogerna.

Färjan från Litauen har precis anlänt till Stillerydshamnen i Karlshamn, och tulltjänstemännen gör sig redo att kontrollera de hundratals lastbilarna och personbilarna som rullar av. Vid färjeläget finns visserligen Karlshamns enda gränskontroll, men det är inte här det mesta som missbrukas i staden kommer in.

– Nej, i södra Sverige är det främst Öresundsbron samt hamnarna i Helsingborg, Ystad och Trelleborg där de flesta beslagen görs. Men mycket förs också in via post och kurir. Sedan sprids det över landet, bland annat hit till Karlshamn, säger Oscar Lindvall, bitr kontrollchef i syd.

SVT granskar missbruket i Karlshamn

Läckage från Östeuropa

De senaste åren har tullen sett en kraftig ökning av olaglig införsel av syntetiska opioider, som Oxycontin och tramadol. Bedömningen är att mycket av det insmugglade är läckage från legitima läkemedelsfabriker i Östeuropa.

– Vi har gjort betydande beslag som vi ser kommer från bland annat Serbien, Rumänien och Ungern och det är ett läckage från fabrikerna där. De producerar preparaten, men sedan kanske man överproducerar bakom ryggen på dem som driver fabrikerna.

Under dagens tullkontroll upptäcktes inga illegala varor, men en lastbilschaufför stoppades när han körde onykter. Men det är inte varje gång som Tullverket har möjlighet att kontrollera färjan.

– Jag hade utan problem kunnat underhålla ett helt tullverk till i södra Sverige. Jag vill slippa välja mellan att vara på plats i Karlshamn, Ystad eller Malmö, jag vill kunna vara på alla platser samtidigt, säger Oscar Lindvall.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar missbruket i Karlshamn

Mer i ämnet