Yrkesfiskaren Lennart Arvidsson i Nogersund brukar fiska flera ton sill på sommaren men i år ligger hans båt stilla till kaj på grund av EU:s beslut om sillfiskestopp i Östersjön – här berättar han mer om hur beslutet påverkar honom. Foto: SVT

Yrkesfiskaren Lennart hårt drabbad av stoppat sillfiske

Publicerad

I vanliga fall hade det nu varit högsäsong för yrkesfiskaren Lennart Arvidsson i Nogersund. Men i år ligger hans båt stilla till kaj på grund av EU:s beslut om sillfiskestopp i Östersjön.

– Jag blir tvungen att lägga av med detta. Det är kört, säger han.

Lennart Arvidsson har varit yrkesfiskare i drygt 50 år och under sommaren brukar han fiska flera ton sill. Men i år ser det annorlunda ut.

– Normalt hade vi kommit i land i eftermiddag med nyfångad sill som hade gått till industrin. Nu ligger vi här i land sedan två månader tillbaka, säger han.

Fick ingen dispens

Tidigare i år beslutade EU att införa stopp för sillfiske i Östersjön under fyra månader i sommar för att östersjötorsken ska återhämta sig under lekperioden.

De kustnära kommunerna Sölvesborg, Simrishamn och Karlskrona gick samman i en gemensam skrivelse för att försöka få regeringen att ge de lokala yrkesfiskarna dispens från fiskestoppet.

Men landsbygsministern Jenni Nilsson (S) avböjde mötet.

– Jag trodde det skulle gå från början men man var väl naiv, säger Lennart Arvidsson.

Tvingas sluta fiska

För Lennart Arvidsson innebär det att han nu inte fiskar alls utan hjälper istället sin son med hans internetföretag.

– Man blir nästan ledsen av att gå bort till båten och se den ligga vid kajen när man är van vid att fiska hela sommaren, säger han.

Enligt honom stör inte det kustnära fisket torsken och han hade velat bevisa det för EU genom att sätta kameror på båten och filma när han fiskar. Istället ser det nu ut som han får gå iland.

– Man blir tvungen att lägga av med detta. Det är stopp i år och det kommer bli stopp nästa sommar så det är kört, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.