Cici Rüetschi och Åke Bergkvist är grannar med den relativt unga skogen i Lönnmora som Sveaskog tänker avverka. Foto: SVT

60-årig skog i Lönnmora avverkas av statliga Sveaskog – boende kritiska

Uppdaterad
Publicerad

I  Lönnmora utanför Horndal i Avesta kommun avverkar statliga Sveaskog skog som är 60 respektive 62 år gammal. Grannar med det blivande hygget är makarna Cici Rüetschi och Åke Bergkvist. De tycker att Sveaskog av klimatskäl borde låta bli att avverka så pass ung skog.

– Det tar tid innan det växer upp ny skog och för att uppfylla Parisavtalet borde Sveaskog låta den stå kvar. Det tar tid innan nyplanterad skog kan binda lika mycket koldioxid som frigörs när den 60-åriga skogen avverkas och nyttjas, säger Cici Rüetschi och Åke Bergkvist.

Sveaskog pratade om klimatanpassning vid sin stämma nyligen. Enligt chefen i Dalarna och södra Norrland, Anders Almäng, så är dock avverkningsåldern för de aktuella hyggena bestämd utifrån ekonomiska avgöranden.

– Vi gör hela tiden vad vi kan för att öka naturvårdsnyttan, samtidigt som vi försöker få så ekonomisk nytta som möjligt, säger Anders Almäng.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Klimatet i fokus

Mer i ämnet