”Flera dagar utan ström går ju inte, det är omöjligt” – hör Gagnefsborna om beredskapen i videoklippet. Foto: Alfred Jakobsson/SVT Arkiv

”Äldre klarar nog sig bättre” – så (o)förberedda är vi för strömavbrott

Uppdaterad
Publicerad

Några timmar utan elektricitet klarar nog de flesta utan större bekymmer – så länge det finns batteristyrka i mobiltelefonen och kyla i kylskåpet så återgår ju vardagen till det vanliga när strömmen kommer tillbaka. Men hur väl står du rustad om strömmen är borta i flera dagar, så att kanske till och med värmen och vattenkranarna lägger av?

Frågor på det temat ställdes av Novus, på uppdrag av SVT Nyheter, till cirka 1500 svenskar och resultatet visar att glesbygdsbor anser sig vara bättre förberedda, samtidigt som oron för ett långvarigt strömavbrott generellt sett är ganska låg.

Den slutsatsen drar även de invånare som SVT Dalarna har pratat med i Leksand och Gagnef, dessutom tror de att det finns en generationsskillnad gällande vilka som klarar sig bäst i ett nedsläckt samhälle. Hör Gagnefsborna berätta mer i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strömlöst Sverige

Mer i ämnet