Älgjakten avslutad – färre älgar än förväntat sköts i länet

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 5 000 älgar sköts i den nu avslutade älgjakten, det visar Länsstyrelsen Dalarnas sammanställning. Det är klart under det planerade jaktuttaget på 6 631 älgar, ett uttag som dessutom var lägre än föregående år. Men älgstammen verkar ändå minska.

– Det ser ut som om länets älgförvaltningsområden kan ha överskattat storleken på sina respektive älgstammar och satt avskjutningsmålen för högt, berättar vilthandläggaren Jonas Nordström på Länsstyrelsen Dalarna i ett pressmeddelande.

Mindre älgstam – men inte färre tallskador

Under älgjakten genomfördes det också en inventering som visar att älgstammen fortsätter att minska. Ändå syns ingen generell minskning i skogsskador på tall. Där är skadenivån 10 procent i treårsmedlevärde, när målsättningen är 2 till 5 procent.

Älgar i Dalarna

Minskningen av älgstammen berättade vi mer om under jakten i november, se videoklippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Klart att man är bekymrad som älgjägare” – hör jaktvårdskonsulenten Anna Olofsson om den minskande älgstammen. Foto: Pontus Lundahl/TT, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älgar i Dalarna

Mer i ämnet