Ali Jafar tror på att inte sätta för mycket regler för samtalen och inte tro att man är någon polis över gruppmedlemmarna. ”Folk ska ha roligt och förhoppnings använder de sitt sunda förnuft”, säger han. Foto: Lotta Olin/SVT

Ali, 27, styr samtalet när tusentals ska hålla sams – ”Folk vill ha uppmärksamhet”

Publicerad

När vi sitter bakom en skärm och kommunicerar kan stämningen ibland bli lite hätsk, så pass att en del avstår helt från att delta i diskussionerna. Ali Jafar, 27 år, från Falun efterlyser bättre argumentation och sunt förnuft.

Själv är han administratör för Facebookgruppen ”Falun” med ungefär 7 500 medlemmar. Han startade gruppen då den förra med samma namn upplöstes efter för mycket bråk mellan administratörer och moderatorer.

– Jag har stängt av en fem-sex personer kanske. De flesta sköter sig och är det något som vi administratörer missar så brukar andra medlemmar gå in avbryta eller anmäla kommentarerna till oss, säger Ali Jafar.

”Ibland orkar jag inte”

I hans grupp tycker han att det allt som oftast är bra stämning. Folk efterlyser katter, lägger upp en bild på kvällspromenaden eller frågar efter någon som kan hjälpa dem med någonting.

– Men på sociala medier i stort, bland orkar jag inte ens gå in på Facebook. Det är bara ”suck”, säger han och slår sig för pannan.

Trafiken skapar het debatt

Just den här dagen har en bild på grävskopa vållat en mindre debatt. Någon tycker att trafiksituationen i Falun är värdelös och får mothugg – åsikten är ”bull shit” och de stora bokstäverna följs av fler och fler utropstecken.

– Just den här diskussionen innehåller inga personangrepp. Men för att den skulle bli bättre borde de ha argumenterat bättre för sin sak. Det blir en trygghet när man sitter bakom skärmen, jag tror inte de hade sagt så där till varandra om de träffats på stan, säger Ali Jafar.

En fråga som får blodet att koka lite extra i faluborna brukar vara just trafiken, säger han, men också cigarettfimpar och matkultur kan orsaka gräl.

Starta klippet för att höra vad Ali Jafar tycker är problemet med samtalet i sociala medier och vad han inte tillåter i sin facebookgrupp.

Den här artikeln är en del av projektet Sverige möts. Mer om satsningen kan du läsa om på Sverige möts sajt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige möts

Mer i ämnet