Dalaflyget har sedan årsskiftet haft en dygnet-runt-beredskap på flygplatserna i Mora och Borlänge. Foto: SVT

Dalaflyget hanterade 56 sjukvårdstransporter på 3 månader – vill få förlängt kontrakt

Uppdaterad
Publicerad

Dalaflyget AB har sedan årsskiftet hanterat sjukvårdstransporter för lasaretten i Dalarna efter en hemställan från Sveriges kommuner och regioner (SKR) om att det behövdes insatser under rådande pandemi. Avtalet löper ut i maj. Men efter 56 genomförda flygningar vill Dalaflyget nu se en förlängning av avtalet.

– Vi är tyvärr fortfarande i pandemin och den här typen av beredskap är samhällsnyttig på flera plan. Vi ser ett tydligt behov av att fortsätta verksamheten. Vi går in i en brandsäsong ganska snart då flygplatserna kommer spela en viktig roll, säger Anders Mjöberg, VD Dalaflyget, vilket regionråden Ulf Berg (M) och Sofia Jarl (C) håller med om.

SKR:s hemställan till regeringen medförde att Dalaflyget sedan årsskiftet haft en dygnet-runt-beredskap på flygplatserna i Mora och Borlänge vilket enligt dem själva varit en mycket viktig del för vårdkedjan i Region Dalarna. Transporterna har innefattat allt från kritiskt sjuka till organmottagare.

– Jag tror inte gemene man har så stor kunskap om den här verksamheten, den sker nattetid och utan den blir nära och jämlik vård omöjlig att uppnå, säger Anders Mjöberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer