Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
S vill inrätta särskild psykiatrikommission för att utreda verksamheten men regionsrådet håller inte med – hör hela debatten i klippet. Foto: SVT

Efter problemen i psykiatrin – S kräver kommission

Uppdaterad
Publicerad

Efter alla problem inom den psykiatriska vården begär nu oppositionspartiet socialdemokraterna inom Region Dalarna att en psykiatrikommission ska tillsättas för att få ordning på verksamheten. Men den sittande borgerliga majoriteten är kallsinning till en kommission som lösning på problemen.

Med två månader kvar till valet går socialdemokraterna ut med skarp kritik mot Dalasamverkans sätt att ta hand problemen inom länets psykiatri. De kräver nu en slags haverikommission för att tillsammans med personalen och facken försöka lösa svårigheterna i verksamheten.

Men ett grundläggande problem kommer kommissionen inte att kunna lösa – det är brist på personal inom psykiatrin, inte bara i Dalarna utan i hela landet

Varför flyr personalen?

– En kommission skulle i alla fall kunna komma tillrätta med arbetsmiljöproblemen som vi har idag. För varför flyr personalen? Om vi inte har svaret på det kommer vi inte att kunna rekrytera mer personal och inte heller behålla den personal vi har. Jag tror att det skulle kunna bli väldigt bra om vi hjälps åt, tvärpolitiskt! säger oppositionsrådet Elin Norén (S) som motiv till varför kommissionen ska inrättas.

Problemen definierade

Men det sittande sjukvårdsregionrådet Sofia Jarl är kallsinnig till en kommission.

– Det finns problem och de är inte okända på något vis. Det är något som vi jobbar med och det görs insatser på flera områden redan idag, säger regionrådet Sofia Jarl (C).

Hör mer i klippet om hur oppositionsrådet Elin Norén (S) tänker runt kommissionen och varför regionrådet Sofia Jarl (C) anser att det är bortkastat arbete!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regionvalet 2022 Dalarna

Mer i ämnet