Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Personer vittnar om trakasserier i Leksands IF. Hör vad Johan R Norberg, professor i idrottsvetenskap och utredare vid Centrum för idrottsforskning, säger om situationen – i klippet. Foto: Johan Lundahl/SVT

Professorn efter granskningen av Leksands IF: ”Förlorare på alla plan”

Uppdaterad
Publicerad

Människorna, klubben, ishockeyn – det finns ”förlorare på alla plan” i historien om Leksands IF, tycker Johan R Norberg, professor i idrottsvetenskap. Han menar att det finns en stark bild av idrott som en god kraft – och svårigheter inom idrotten generellt att hantera problem som uppstår.

Efter SVT Nyheter Dalarnas och SVT Sports granskning om hatet i Leksands IF kommenterar nu professorn i idrottsvetenskap och utredare vid Centrum för idrottsforskning det hela.

– Enligt min bedömning är det här en historia med förlorare på alla plan. Klubben i fråga får skadat anseende. Hockeyns rykte som en machosport förstärks, säger Johan R Norberg.

Hatet i Leksands IF

”Djupt beklagligt”

Samtidigt menar han att det skickar fel signaler till resten av svensk idrott.

– Det är djupt beklagligt om folk som är beredda att ta på sig ett styrelseuppdrag ska behöva ta emot hot och trakasserier, säger han.

I granskningen träder flera personer i den tidigare valberedningen och en styrelsekandidat fram och berättar om hur de blev trakasserade och hatade, något Johan reagerar starkt på.

– Svensk idrottsrörelse som är uppbyggd på sunda och demokratiska värderingar undermineras.

”Måste erkänna att det finns utmaningar”

Enligt en värdegrundskartläggning som Leksands IF beställde 2022, som SVT nu tagit del av, framkom bland annat att föreningen hade problem med ett oacceptabelt språkbruk och en tystnadskultur.

Vad behövs göras för att det ska ske en förändring?

– Man måste erkänna att det finns utmaningar. Tystnadskultur uppstår för att det finns saker som man inte vill prata om. Min syn är att idrottsrörelsen stärks om man vågar ta tag i sina utmaningar och vågar prata om dem, säger han.

”Jobbar för lite med detta”

Anser du att Riksidrottsförbundet och Ishockeyförbundet arbetar tillräckligt mycket med de här frågorna?

– Nej. Våra rapporter visar att idrottsrörelsen generellt jobbar för lite med detta. Den här typen av utmaningar har de länge skjutit framför sig, säger Johan R Norberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Detta har hänt: Turbulensen i Leksands IF Foto: Johan Lundahl/SVT Foto: Johan Lundahl/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hatet i Leksands IF

Mer i ämnet