Efter protester mot 80-sträckor: Nu höjs hastigheterna på dalavägarna igen

Uppdaterad
Publicerad

I mitten av maj ändras hastigheterna från 80 km/tim till 90 km/tim på tre vägsträckor i Dalarna. Det betyder att många skyltar kommer att bytas ut till hastigheten som var på sträckorna fram till 2020.

– Vi kommer att skylta tillbaka till ursprunglig hastighetsgräns på tre sträckor i Dalarna som fick sänkta hastigheter 2020, säger Helena Werre, enhetschef samhällsplanering på Trafikverket.

I november 2020 beslutade Trafikverket att sänka hastigheten på riksväg 66 mellan riksgränsen i Malung-Sälens kommun och länsgränsen mot Västmanland från 90 till 80 kilometer i timmen. Samma beslut fattades för riksväg 70 mellan länsgränsen mot Västmanland och flötningen i Älvdalens kommun.

Men Trafikverket fick bakläxa och regeringen menade att man inte kan skänka hastigheten på en så lång sträcka utan det måste delas in i olika sektioner. Så Trafikverkets beslut upphävdes och ärendet skickas tillbaka till Trafikverket för vidare behandling.

Hastigheter på dalavägar

Genomförs i mitten av maj

Och nu kommer tre sträckor i Dalarna att få tillbaka sina 90-skyltar igen. I mitten av maj ändras hastigheterna från 80 km/tim till 90 km/tim på dom aktuella vägsträckorna.

Omskyltningarna i Dalarna kommer att utföras den 12 maj och den 16 maj.

I klippet: Hur blir det med trafiksäkerheten och när ska det vara klart? – Trafikverkets regionala direktör svarar på tre frågor om de höjda hastigheterna.

Aktuella vägsträckor i Dalarna som får nya hastigheter

Väg 66 Dalarna

  • Västmanlands länsgräns– väg 50 cirkulationsplats Ludvika (Oti – Ludvika)- skyltas om den 12 maj
  • E16, E45 cirkulationsplats Malung–väg 1050, västra anslutningen, Köardalen;(Malung – Köardalen)- skyltas om den 16 maj

Väg 70 Dalarna

  • E16 Djurås – Älvdalen: Sträckan Djurås- Mora skyltas om den 12 maj Sträckan Mora- Älvdalen skyltas om den 16 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hastigheter på dalavägar

Mer i ämnet